Pretraga

Pulski srednjoškolac bez greške do zlata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

A- A+

Kakve srednjoškolce ima Hrvatska još jednom je pokazalo međunarodno natjecanje u matematici, točnije osma po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada, koja se održala u Dresdenu. Naš šesteročlani tim, osvojio je ekipnu brončanu medalju u konkurenciji deset zemalja srednje Europe. Uz to su se svi natjecatelji okitili medaljama u pojedinačnoj konkurenciji. Posebno valja izdvojiti Ivana Lazarića iz Pule, koji je osvojio zlato, riješivši bez pogreške sve zadatke!

Mladi hrvatski matematičari još jednom su osvjetlali obraz naciji, briljantnim nastupom na osmoj po redu Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, održanoj u njemačkom Dresdenu. Naime naš tim u sastavu Domagoj Bradač,
Kristian Vedran Budrovčan,
Ivan Lazarić,
Lukas Novak,
Josip Pupić te
Kristijan Štefanec osvojio je ekipnu broncu
. U pojedinačnom dijelu natjecanja također su svi članovi okitili medaljama, a Puljanin Ivan Lazarić osvojio je zlato.

Izdvojeni članak

Tri hrvatska maturanta osvojila medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

Briljantno riješenim testom do zlata

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Kao što smo spomenuli ekipno je hrvatski tim došao do bronce, u konkurenciji 60 učenika iz deset zemalja, odnosno Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske, objavljeno je na stranicama Gimnazije Pula.

Upravo ovu školu pohađa Ivan Lazarić, odnosno učenik kojeg ipak treba istaknuti u ovom izvrsnom šesteročlanom timu.

Naime on je osvojio zlato i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su potpuno točno uradili sve zadatke. O ovom smo mladiću već pisali i to ne radi njegove matematičke, nego informatičke genijalnosti. Valja dodati da je ovo prva zlatna medalja za Hrvatsku, otkada postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade.

Izdvojeni članak

Informatička olimpijada: hrvatski srednjoškolci pokupili 4 medalje

Zagrebačka XV. gimnazija rudnik talentiranih matematičara

Još jedan zanimljiv i laskav podatak je da kada bi se gledao zbroj bodova natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji, Hrvatska bi bila najbolja.

Osim Lazarićeva zlata, Domagoj Bradač i Kristian Vedran Budrovčan osvojili su srebrne, a Lukas Novak, Josip Pupić i Kristijan Štefanec brončane medalje.

Među šest članova tima, čak četvorica ih je iz zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, a to su Domagoj Bradač, Kristian Vedran Budrovčan, Josip Pupić te Kristijan Štefanec. Lukas Novak pohađa Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu.