Pretraga

Radovi na derutnoj školi trebali su početi 2019. Grad za kašnjenje krivi potres i ekipu bivše ministrice

A- A+

Nakon što smo objavili priču o roditeljima koji traže čim hitniju obnovu Osnovne škole Jure Kaštelana na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici odlučili smo provjeriti i gdje je s njome zapelo. Naime, još 2018. iz Gradskog ureda za obrazovanje najavili su kako će obnova polumontažnog objekta, izgrađenog 1967. s planom da traje 25 godina, započeti u rujnu 2019. Na naše upite oko njezinog početka, Grad pojašnjava okolnosti nakon potresa koji je bio u ožujku 2020. – dakle nekoliko mjeseci poslije planiranog početka obnove. Za kašnjenje krive i ekipu bivše ministrice Blaženke Divjak.

Oš Jure Kaštelana na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici | screesnhot: Google Maps

– Nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine izvršen je detaljni statički pregled škole od strane ovlaštenog statičara tijekom kojeg je utvrđeno da je škola pretrpjela manja oštećenja na pregradnim zidovima te oštećenja žbuke. Ovlašteni je statičar po obavljenom pregledu ustanovio kako statika objekta nije ugrožena te je školi dodijeljena zelena naljepnica. Spomenuta je šteta sanirana sukladno uputama statičara, po svim pravilima struke, te je škola sigurna za upotrebu, dokaz čemu je i činjenica da su učenici još u svibnju prošle školske godine uredno pohađali nastavu u spomenutoj školi, a pohađaju je i sad, kažu iz Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.

Podsjetimo, roditelji djece sa zagrebačke Trnjanske Savice pokrenuli su peticiju za obnovu škole, zgroženi što ona nije počela ranije.

– Zbog pucanja zidova, koja traju već nekoliko godina, vidljiva su ozbiljna oštećenja u vidu pukotina zidova, koja jasno ukazuju na problem s nosivom konstrukcijom objekta, stolarija je dotrajala, podovi su nagnuti i u lošem stanju, u pojedinim učionicama u podnoj ploči su pukotine i ne mogu se svi prozori otvoriti, stoji u peticiji koju je potpisalo više od 650 građana.

Izdvojeni članak

Zagrebački roditelji pokrenuli peticiju: Djeca nam idu u školu koja je trebala biti srušena prije 28 godina!

‘Nismo se mogli usuglasiti s prethodnim vodstvom MZO-a’

Pitali smo stoga Grad gdje je zapelo s preuređenjem. Napominju kako je uslijed potrebe rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te izrade i ishođenja potrebne dokumentacije projekt rekonstrukcije i nadogradnje škole odgođen odnosu na inicijalne planove.

– Podsjećamo također da su nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Grad Zagreb, a u kojem je oštećeno 175 objekata škola i vrtića, svi napori uloženi u obnovu oštećenih objekata
kako bi se omogućio što žurniji povratak djece i učenika u njihove matične objekte u čemu smo i uspjeli, obzirom da je obnovljen čak 161 objekt, a do konca ove godine bit će obnovljen
i 162. objekt, DV Petar Pan na Kunišćaku, kažu.

Napominju i kako ‘potresu i obnovi oštećenih objekata unatoč, projekt rekonstrukcije i nadogradnje OŠ Jure Kaštelana nije zapostavljen’. Tvrde da su u siječnju 2020. godine od Ministarstva znanosti zatražili mišljenje i suglasnost na idejno rješenje u smislu usklađenosti idejnog projekta s Odlukom o utvrđivanju normativa prostora i opreme građevina škola, školskih dvorana i školskih igrališta, međutim, ‘s prethodnim vodstvom ministarstva nije bilo moguće postići suglasje te je suglasnost ishođena tek prije dva tjedna, 1. prosinca ove godine’. Ističu da je, slijedom navedenog, u tijeku izrada glavnog projekta te ishođenje potrebne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju škole kojom će se omogućiti organizacija nastave u jednoj smjeni, a početak radova očekuje se sredinom sljedeće godine.

Odužilo se, a djeca čekaju

Kada bi se škola treba početi obnavljati, autor ovog teksta pitao ih je još u rujnu 2018., kada su naglasili kako je okvirni rok za početak radova ‘u drugoj polovici 2019. godine’. Iako nam je nekoliko izvora potvrdilo kako je montažni objekt škole građen s planom da traje 25 godina, iz Grada tada nisu vidjeli problem što je i dalje u upotrebi.

– Građevina Osnovne škole Jure Kaštelana u ul. V. Ruždjaka 2a u Zagrebu sagrađena je 1967. godine u skladu s tada važećim zakonima, pravilnicima i standardima od građevinskih materijala koji su tada bili u redovnoj upotrebi (armirani beton, čelik, opeka), te u skladu s tadašnjim ekonomskim mogućnostima društvene zajednice. U konstruktivnom smislu zgrada se sastoji od čeličnih stupova, nosivih poprečnih zidova s monolitnom stropnom konstrukcijom koja je izvedena kao sitno-rebričasti strop. Ne postoje egzaktne i utemeljene procjene o trajnosti tog objekta od 25 godina, te je u tom smislu korištenje objekta 51 godinu nakon izgradnje opravdano. Iako je u proteklom razdoblju od 10 godina izvedeno nekoliko sanacija na objektu (kompletna sanacija sportske dvorane uključivo nova AB temeljna ploča, podbetoniravanje dijela temelja, ojačanje čeličnim zategama poprečnih zidova u sjevernom učioničkom traktu, cjelovita sanacija oborinske odvodnje i niz manjih radova unutarnjeg uređenja), neosporno je da je zbog starosti i oštećenja na pojedinim dijelovima objekta potrebna cjelovita sanacija, kazali su tada iz Grada.

U rujnu 2018. odgovorili su i na pitanje zašto se ne gradi nova školska zgrada već ulaže u staru, iako ona nije uspjela dobiti ni sredstva za obnovu stolarije jer je to proglašeno neisplativim. Iz Gradskog ureda su nam tada pojasnili kako su, temeljem izrađenih analiza i stručnog mišljenja o mogućnostima sanacije, zaključili da je ekonomski opravdano i tehnički ispravno rekonstruirati i dograditi postojeći objekt na način da se zadrže konstruktivno zdravi dijelovi objekta, koji će se dograditi i zamijeniti novima u skladu s današnjim standardima i tehničkim propisima.

– Izrađen je projektni zadatak za rekonstrukciju i dogradnju objekta, te će se početkom listopada pokrenuti postupak javne nabave za izbor projektanta. Nakon izrade projekta i ishođenja građevinske dozvole, po provedbi postupka javne nabave za izvoditelja radova, pristupiti će se radovima rekonstrukcije i dogradnje u sklopu kojih će i zadržani dijelovi objekta biti u potpunosti obnovljeni, tada su najavljivali.

Dvije godine kasnije, učenici ni njihovi roditelji ne vide promjene.