Pretraga

Studenti krajobrazne arhitekture i građani muralima oživljavaju suživot sa Savom

A- A+

Udruga studenata krajobrazne arhitekture u suradnji s mjesnim odborom Trnjanska Savica u subotu, 30. travnja organizira oslikavanje betonskih žardinjera na platou Zunke Kunc. Ova hvalevrijedna akcija nastavak je suradnje nakon što su oslikane žardinjere na platou Vladimira Ruždjaka.

Tema ovogodišnjeg oslikavanja potiče iz želje za ponovnim povezivanjem stanovnika Savice s rijekom Savom čiji je rukavac nekad prolazio samim kvartom. Murali su inspirirani anketnim istraživanjem o trenutačnom zadovoljstvu i budućim željama stanovnika na prostoru rijeke Save, koje su proveli sudionici projekta Learning Landscapes.

Na prethodnom oslikavanju tema je bila voda, jer je rukavac prolazio upravo na potezu tri platoa. Murali koji se nalaze na najzelenijem platou tik do Save prikazuju djelić zagrebačkih stavova, ali dovoljno da potaknu uspomenu rijeke Save u životima Zagrepčana.

Na projektu Learning Landscapes sudjeluju studenti krajobrazne arhitekture, a zajedno s partnerima u Slovačkoj, Nizozemskoj i Poljskoj kroz razne radionice, predavanja i aktivnosti povezuju akademsku zajednicu s lokalnim korisnicima prostora. Građani su pozvani na dolazak, oslikavanje četiri betonske žardinjere i oživljavanje uspomena na suživot sa Savom.