Pretraga

Zabrinuti zagrebački roditelji: ‘Škola se raspada godinama; djeca su išla otvoriti prozor i on se skoro srušio’

A- A+

Našu školu pohađa oko 600 učenika, a školska zgrada je polumontažni objekt, stara više od 50 godina, dotrajala je u građevinskom smislu i godinama je statički nesigurna, energetski neučinkovita, s azbestnim krovom, dotrajalim sustavom oborinske odvodnje i kanalizacije, poručili su danas roditelji OŠ Jure Kaštelana. Novu školsku zgradu, kažu, na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici traže već desetak godina, no djeca i dalje idu u staru, za koju im nije jasno kako je od statičara nakon potresa dobila zelenu naljepnicu.

OŠ Jure Kaštelana | foto: Denis Gaščić

– Moramo reći da nam je fakat dosta! Dosta nam je ignoriranja nadležnih institucija, ali i osjećaja straha i zabrinutosti! Želimo djecu slati u sigurne škole, kazali su roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana sa zagrebačke Trnjanske Savice.

Inicijativa Roditelji za OŠ Jure Kaštelana održala je press konferenciju ne bi li upozorili na stanje škole, koje je posebice narušeno nakon potresa. Podržali su i roditelje drugih škola koji se bore za sigurnost njihove djece.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Za ovu tu našu školu još 2012. je utvrđeno da ne posjeduje odgovarajuću seizmičku odgovornost, no ona sada ima zelenu oznaku. Ne želimo i ne možemo vjerovati u to, ispričala je jedna mama.

Sanja Sladić iz Inicijative ispričala je kako ih brine što zgrada nema stabilne temelje te puca i kad nema potresa.

– Svako ljeto kada se povuku podzemne vode pukne pod u hodniku škole. Stolarija se raspada. Djeci je prozor skoro iskočio kad su ga pokušali otvoriti, kaže Sladić.

Izdvojeni članak

Zagrebački roditelji pokrenuli peticiju: Djeca nam idu u školu koja je trebala biti srušena prije 28 godina!

Priču o uređenju škole slušaju već godinama. A slušali su je, kažu, i roditelji djece koja su školu već završila. Grad je školu obećao urediti ove godine, no u gradskom proračunu za OŠ Jure Kaštelana, pričaju, osigurano je svega 100.000 kuna pa se roditelji pitaju kako će se škola obnoviti s tim novcem.

Izdvojeni članak

Radovi na derutnoj školi trebali su početi 2019. Grad za kašnjenje krivi potres i ekipu bivše ministrice

Podsjetimo, o problemima OŠ Jure Kaštelana srednja.hr već je pisala. Iako je rok za izgradnju i rekonstrukciju Osnovne škole Jure Kaštelana trebao biti rujan 2021., do danas je izgrađen jedino idejni projekt. Naime, još 2018. iz Gradskog ureda za obrazovanje najavili su kako će obnova polumontažnog objekta, izgrađenog 1967. s planom da traje 25 godina, započeti u rujnu 2019. Na naše upite oko njezinog početka, Grad je za kašnjenje okrivio i ekipu bivše ministrice Blaženke Divjak.

POGLEDAJTE GALERIJU: