Pretraga

Zagrebački roditelji optužuju pročelnika Lovrića: ‘Iznio je niz neistina na račun naše inicijative za obnovu škole’

A- A+

Inicijativa Roditelji za OŠ Jure Kaštelana opovrgnula je nekoliko izjava Ivice Lovrića, pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje. Ističu kako iza njih ne stoji politička platforma Možemo, već želja za rekonstrukcijom škole, no priznaju da su prihvatili pomoć vijećnika stranke Možemo, kao i drugih stranaka.

Roditelji za OŠ Jure Kaštelana | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

– Pročelnik Ureda za obrazovanje Grada Zagreba iznio je nekoliko netočnih navoda koje su prenijeli razni mediji. Smatramo da je naša dužnost odbaciti te navode kojima bi se mogla diskreditirati naša Inicijativa, kažu Roditelji za OŠ Jure Kaštelana.

Iz inicijative, koja zahtijeva sanaciju oštećenja više od 50 godina stare škole za koju su građevinari još 2012. utvrdili da seizmički nije sigurna, opovrgnuli su nekoliko izjava Ivice Lovrića.

Izdvojeni članak

Građevinari su 2012. ustanovili da zagrebačka škola nije sigurna, a djeca idu u nju i nakon potresa

Inicijativa: Ne preispitujemo političku opredijeljenost

Prvo, tvrde da nije točna Lovrićeva izjava da iza Inicijative stoji politička platforma Možemo.

– Nakon što su shvatile da od obećane obnove škole ni ove školske godine neće biti ništa, dvije majke učenika (Sanja Sladić i Ivana Gabela Šurina) obratile su se za pomoć vijećnici gradske četvrti Trnje, Ivi Ivšić. Ona je na dnevni red sjednice vijeća četvrti stavila točku o OŠ Jure Kaštelana gdje je zaključeno da kao vijećnica pošalje svim relevantnim gradskim uredima upit o statusu i sigurnosti navedene škole, što je i učinjeno.  S obzirom da nisu dobile konkretnu informaciju da će se škola rekonstruirati prema planu, osnovale su (uz podršku vijećnice Ive Ivšić i Frane Laće, vijećnice u MO Trnjanska Savica) inicijativu Roditelji za OŠ Jure Kaštelana kojoj se zatim kontinuirano pridružuju roditelji trenutnih i budućih učenika navedene škole, te zabrinuti građani, kažu iz inicijative.

Naglašavaju da ne preispituju političku opredijeljenost pojedinih članova jer im je “jedini cilj rekonstrukcija i dogradnja škole na dobrobit sve djece koja ju pohađaju ili će ju pohađati, kao i zaposlenika škole”. Ističu kako su za podršku zamolili sve vijećnike gradske četvrti Trnje i mjesnog odbora Trnjanska Savica. Podsjećaju kako su osim možemista, njihovu inicijativu podržali i mostovci.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno, ali oko ove se teme, važne za učenike, u potpunosti slažu i Most i Možemo

Nadalje, roditelji tvrde kako je netočno i da je Facebook stranicu Inicijative otvorila Iva Ivšić iz platforme Možemo.

– Facebook stranicu otvorila je jedna majka učenika škole, a administratori stranice i grupe su isključivo roditelji sadašnjih i budućih učenika, tvrde iz inicijative.

Netočnim ocjenjuju i Lovrićevu izjavu da njihovi glavni pokretači i najaktivniji članovi nisu uopće roditelji učenika škole, a neki uopće nisu ni roditelji, iako su se u svim dopisima  i objavama potpisivali i lažno predstavljali kao roditelji učenika.

– Tko su članovi Inicijative piše u informacijama o Inicijativi na Facebook stranici i grupi Inicijative. Svaki zahtjev, mail i objavu pišemo u ime Inicijative ovisno o tome tko je trenutno vremenski raspoloživ pri čemu niti jedan zahtjev s email-a Inicijative nije poslala Iva Ivšić. Ono što se pitamo jest kako je vidljivo tko objavljuje pojedine objave i tko je roditelj učenika škole?, poručuju.

Podsjetimo, Lovrić je protiv osoba koje su upozoravale na stanje škola podnio sedam prekršajnih i dvije kaznene prijave, a neke je prijavio i Centru za socijalni rad.

Izdvojeni članak

Bandićev pročelnik Lovrić prijavio ljude koji brinu o sigurnosti škola: ‘Nisu to roditelji, nego politički aktivisti’

Onemogućio im pristup dokumentaciji: ‘Vaš je motiv politički aktivizam’

Inicijativa tvrdi da je netočan i Lovrićev navod da na sastanak u Gradski ured nije omogućio pristup osobama koje se predstavljaju kao roditelj škole, a to nisu.

– Nigdje u zahtjevu ne piše tko je ili nije roditelj učenika škole jer prema Zakonu o pristupu informacijama to nije bitno. Na temelju predanih zahtjeva odobren je pristup. Kako potpisnika zahtjeva na uvidu može zamijeniti druga osoba, a radi izjave g. Lovrića u medijima da će pristup dati isključivo stručnim osobama, najavljujemo dvoje roditelja učenika koji nisu potpisnici i jednog roditelja budućeg učenika (potpisnik zahtjeva) jer su svi stručne osobe, pojašnjavaju iz inicijative, a pokazali su i zahtjeve koje su predali Uredu.

– Otprilike sat vremena prije sastanka, primamo mail Gradskog ureda za obrazovanje na koji u žurbi odgovaramo, a koji je g. Lovrić samo djelomično citirao. Iz našeg odgovora je vidljivo da je jedna osoba roditelj djeteta predškolske dobi. Kako smo već naveli, ta osoba je stručnjak i potpisnik zahtjeva te nije niti aktivist niti “financijer” stranke Možemo (mada, nama to nije bitno). Uložile smo prigovor radi onemogućavanja pristupa, prepričavaju.

Evo mejla koji su primili od Gradskog ureda:

‘Pročelniče, niste odgovorili ni pravobraniteljici za djecu’

No, tvrde da je Lovrić u nečemu bio i u pravu. Priznaju da je adresu e-pošte koju koriste otvorila Iva Ivšić iz stranke Možemo.

– Otvaranje e-mail adrese je jedini točan navod g. Lovrića. Za početak, moramo napomenuti da su pokretači Inicijative osobe koje su se prvi puta susrele s aktivnostima poput iščitavanja raznih zakona sukladno potrebi, sastavljanja dopisa i zahtjeva prema javnim ustanovama, pokretanja peticije i organizacije same Inicijative. U toj količini aktivnosti, propustile smo otvoriti jedinstveni e-mail, na što nas je upozorila Iva Ivšić. Zbog preokupiranosti, zamolile smo ju da ga otvori za nas. To je bio prvi i posljednji put da je Iva Ivšić koristila navedeni email. Iako smo prilagodile korisničke podatke Inicijativi, njezino ime ponekad se vraćalo. Ta je greška, tehničke prirode, sada ispravljena, kažu.

Izdvojeni članak

Bandićev pročelnik obrušio se na one koji upozoravaju na loše stanje škola: ‘Emocionalno ucjenjuju djecu’

Roditelje za OŠ Jure Kaštelana posebno je zasmetalo što je Lovrić u više navrata, kako kažu, indicirao da roditelji udruženi u inicijative emocionalno ucjenjuju svoju djecu. Takva izjavu smatraju sramotnom, tvrdeći da uz najbolju volju ne mogu vidjeti dobru namjeru iza toga.

– Podsjećamo da sukladno Obiteljskom zakonu (N.N., broj 103/15 i 98/19) roditeljsku skrb čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te dobrobiti. Sukladno stručnim sadržajima vezanim uz ovu tematiku, jasno je da se u javnosti jasni i legitimni zahtjevi nazivaju ucjenom. U  svim aktivnostima koje smo provodili, javno smo  zagovarali pravo djeteta na sigurnost. U prilog tome ide i sljedeća činjenica. Pravobraniteljica za djecu uputila je Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba još 6. svibnja 2020. dopis, tražeći da ju izvijeste o stanju statike i drugih prostornih uvjeta OŠ Jure Kaštelana, kao i o planu i aktivnostima obnove iste. Do danas nije zaprimila odgovor. Isto tako, ne bi li pravobraniteljica za djecu do sada javno istupila kako bi upozorila na ono za što nas pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje opetovano proziva?, zaključuju iz Inicijative s pitanjem.