Pretraga

Razmjena kovanica kuna u Fini nije dobra ideja: Evo i zašto

A- A+

Zaputili smo se u Finu ne bi li zamijenili kasicu prasicu punu lipa u eure. Na iznos od 5,18 eura, Fina nam je uzela 2 eura naknade, odnosno 38.61 posto. U poslovnici nigdje nema konkretne brojke kolika se naknada obračunava, premda je sve vidljivo na računu i web stranici Fine.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

S novom valutom družimo se već nešto više od 10 dana. Budući da mnogi i dalje pronalaze zaboravljene kasice prasice i kuverte koje su spremili ispod madraca za crne dane, redovi za razmjenu kuna u eure u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, dosežu rekorde.

Nedavno smo se i mi zaputili razmijeniti popriličan broj kovanica, ponajviše lipa, ne bi li iz prve ruke vidjeli kako cijeli proces teče. Stali smo u red ispred poslovnice Fine u zagrebačkom City Centru na istoku grada, čvrsto držeći našu kasicu prasicu u koju nismo zavirili mjesecima.

Uzeli gotovo 40 posto

Ispred nas je bilo svega nekoliko ljudi, koji su uglavnom mijenjali novčanice, pa nas je uhvatila blaga nervoza. Nakon što smo došli na red, zaposlenica nas je, uz nekoliko izmorenih uzdaha, uputila da sami razvrstamo kovanice te da se tada vratimo razmijeniti. To smo, naravno, i učinili, da bi ostali u šoku kad smo vidjeli račun – Fina je na iznos od 5,18 eura (39,05 kuna) uzela čak 2 eura (15,07 kuna), odnosno 38,61 posto.

Račun koji nam je Fina dala nakon razmjene. Foto: mirovina.hr

Na naknadu smo bili upozoreni, ali ni u kojem trenutku nije rečeno koliko ona iznosi niti to u poslovnici igdje piše. Brzim “njuškanjem” na internetskoj stranici Fine, pročitali smo da se naknada zaračunava za količinu koja prelazi ograničenje od 100 kovanica ili 100 novčanica u iznosu od 0,01 euro (0,08 lipa) po komadu. Dakle, ako, primjerice, imate 200 kovanica od pet lipa (10 kuna), to znači da će vam na prijeđeni iznos od 100 kovanica uzeti čak 8 kuna.

Fina ima najveću naknadu

S gorkim okusom u ustima, provjerili smo kolika je naknada za razmjenu u Hrvatskoj pošti. Naime, prema službenoj stranici HP-a, bez naknade se može zamijeniti do 100 novčanica i kovanica. Iznad tih količina zaračunava se 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena. Drugim riječima, razmjena bi trebala biti značajno “jeftinija” nego u Fini.

Ako, pak, želite razmjeniti kune u eure bez naknade, zaputite se u vašu banku ili HNB. Podsjećamo također da će HNB trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti do 31. prosinca 2025. godine.