Pretraga

Rektor Boras: Važno je ulagati u humanističke i društvene znanosti

A- A+

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je kao predsjednik Rektorskog zbora RH sudjelovao na Vijeću Udruženja europskih sveučilišta (EUA), koje se održalo 29. siječnja u Bruxellesu. U raspravi je upozorio na trend prema kojem se u cijeloj Europi potiče STEM, bez realne brige za ostala područja znanosti. Istaknuo je kako su posebno važna društvena i humanistička područja koja stvaraju učitelje i nastavnike.

foto: www.srednja.hr

Europska obrazovna politika okrenula se STEM područjima, jer na tržištu postoji značajan deficit stručnjaka iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a zbog sve bržeg tehnološkog napretka potražnja će u bliskoj budućnosti biti u još većem porastu.

Stoga su države EU, među kojima je i Hrvatska, prepoznale kako je za smanjenje stope nezaposlenosti važno poticati mlade na obrazovanje u područjima s kojima će najlakše do posla.

Izdvojeni članak

Boras želi ćirilicu i glagoljicu u školama

Na sjednici Vijeća EUA predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Damir Boras upozorio je na taj trend, prema kojem se obrazovanje u Europi i Hrvatskoj tretira kao trošak, a ne investicija, te se potiču STEM, bez realne brige za ostala područja znanosti, objavljeno je na web stranici Sveučilišta u Zagrebu

Predstavnici europskih sveučilišta u Bruxellesu su raspravljali o modernizaciji europskog sustava visokog obrazovanja, a na sjednicu Vijeća pozvana je i europska povjerenica za obrazovanje i kulturu Martine Reicherts.

Rektor Boras zamolio je povjerenicu Reicherts da mu pomogne uvjeriti političare kako su važna sva područja znanosti, a posebice društvena i humanistička, koja stvaraju učitelje i nastavnike važne za povećanje broja visokoobrazovanih ljudi u zemlji.