Pretraga

Rezultati ankete: Četvrtina naših ispitanika nikada se u životu nije napila!

A- A+

Pisali smo kako su nedavno objavljeni rezultati istraživanja prema kojemu hrvatski učenici imaju loše prehrambene navike, puše i konzumiraju alkohol više od europskog prosjeka. S obzirom na poražavajuće rezultate istraživanja naše čitatelje smo upitali kada su se prvi puta napili. Većina njih je odgovorila kako je to bilo između 13. i 15. godine, a zanimljivo je za primijetiti kako se veliki dio naših ispitanika nikada nije napio.

Izvor: Srednja.hr

Istraživanjem je utvrđeno da čak trećina učenica u dobi od 15 godina svoje zdravlje ocjenjuje lošim i nije zadovoljna svojim izgledom, te su na nekoj vrsti dijete. Hrvatska je, osim toga deseta po redu po pretilosti učenika. Loše su i prehrambene navike naših učenika, čak polovica njih uopće ne doručkuje.

Izdvojeni članak

Video: Hrvatski srednjoškolci opet šokiraju na Facebooku, kockaju se vlastitim zdravljem

Hrvatska pri vrhu po broju mladih pušača i konzumenata alkohola

Treći smo i na ljestvici učestalosti pušenja kod petnaestogodišnjih učenika, te šesti po broju pušača u dobi od 13 godina.

Osim toga, veliki je problem i konzumacija alkohola, koja je u mnogim europskim zemljama prihvaćen oblik ponašanja. Konzumacija alkohola izravno je povezana s rizičnim ponašanjem i nerijetko sukobom sa zakonom. Prekomjerna konzumacija alkohola, pogotovo u tako ranoj dobi, može dovesti do stvaranja ovisnosti. Zbog toga je izrazito zabrinjavajuća činjenica kako je Hrvatska između 3 do 6 zemalja u kojima se najviše učenika opija na tjednoj bazi, a u istraživanju HBSC-a čak se 40 posto dječaka u dobi od 15 godina opilo 2 ili više puta u životu.

Hrvatska je i među 10 zemalja s najčešćom uporabom marihuane kod učenika, a Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorila je neki dan farmaceute i druge zdravstvene djelatnike na rekreativnu drogu ‘purple drank’ . Radi se o miješanju sirupa protiv kašlja s bezalkoholnim pićem, a ako se mješavina koristi u velikim količinama može doći do sedacije i promijene razine svijesti.

Hrvatsko farmaceutsko društvo za Index.hr kazalo je kako se paracetamol na taj način sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u video snimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola (‘Paracetamol challenge’).

Izdvojeni članak

Prestanak pušenja popravlja naše zdravlje već nakon dvadesetak minuta

Rezultati ankete: trećina ispitanika nikada se nije napila

S obzirom na zabrinjavajuće visoki postotak učenika koji se opijaju na tjednoj bazi, odlučili smo svoje čitatelje upitati kada su se prvi puta u životu napili. Radi se o publici koja je većinski starosne dobi između 15. i 25. godine života.

Više od 500 ispitanika glasovalo je o ovoj anketi. Najviše njih, 36 posto prvi se puta u životu napilo između 13 i 15 godina, a 27 posto njih napilo se između 16 i 18 godina.

Na veliko iznenađenje, što je vrlo pohvalno, čak 26 posto naših mladih čitatelja nije se napilo nikada u životu, a samo se 3 posto njih prvi puta napilo između 19. i 24. godine života.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap