Pretraga

Video: Hrvatski srednjoškolci opet šokiraju na Facebooku, kockaju se vlastitim zdravljem

A- A+

Facebook stranica ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ i dalje je ‘živa’ i vrlo aktivna. Srednjoškolci na njoj objavljuju razne njima duhovite sitnice, ali i stvari koje bi trebale ozbiljno zabrinuti njihove roditelje te djelatnike škola.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, pametnim telefonima i društvenim mrežama, svakome je vrlo lako objaviti bilo kakav sadržaj, koji se zatim brzinom munje širi bespućima cyber prostora. U zadnjih godinu dana srednjoškolci su se zakačili za specifičnu vrstu zabave – objavljivanje svakakvih slika i videa na Facebook stranicama ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ i sličnom. No, svaki put kad pomislimo da ne može gore, uslijedi novi šok.

Izdvojeni članak

Tinejdžeri i dalje šokiraju javnost: Ponovno aktivna stranica ‘Uživo iz balkanskih škola’

Redovno se radi o fotografijama uništavanja školskog inventara te izrugivanju profesorima, ali odnedavno su srednjoškolci započeli s još opasnijim stvarima – jedni druge izazivaju na radnje zbog kojih doslovno padaju u nesvijest.

Jedni drugima izazivaju nesvjesticu, a potom ‘nominiraju’ kolege na Facebooku

Tako se na Facebook stranici ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ mogu pronaći videa koji prikazuju učenike koji hiperventiliraju, odnosno forsirano i ubrzano udiši i izdišu zrak, a potom im kolege izbijaju zrak iz pluća, nakon čega se ‘žrtve’ ruše na tlo. Vjerujemo kako ne treba previše objašnjavati zbog čega je takva ‘igra’ opasna, no hrvatski tinejdžeri za to ne mare.

Naprotiv, tako se zabavljaju za vrijeme školskih odmora, a nakon što ‘pothvat’ snime mobitelima, objavljuju ga na Facebooku te potom nominiraju učenike drugih škola. Ne treba napominjati kako se oni odazivaju na izazov, kojim se potom hvale na društvenoj mreži.

Screenshot: Facebook ‘Uživo iz zagrebačkih škola’

Izdvojeni članak

‘Uživo iz srednjih škola’ profesor prijavio policiji, stranica uskoro ugašena, no već danas postoji nova

Tako smo prvo pronašli video koji su na ‘Uživo iz zagrebačkih škola’ objavili učenici I. tehničke škole Tesla, u kojem su nominirali I. ekonomsku školu iz Zagreba. Na njemu je vidljivo kako jedan učenik drugome na prilično grub način izbija zrak iz pluća, nakon čega se mladić ruši na tlo.

Liječnik tvrdi: Ova je ideja morbidna

Što takvim ‘pothvatima’ mladi zapravo čine svojem tijelu upitali smo doktora Borisa Herendića, koji nam je potvrdio da je takav način zabave ‘izvan svake pameti’.

– Kada osoba hiperventilira pada parcijalan tlak i smanjuje se koncentracija ugljičnog dioksida u krvi. U trenutku kada naglo pritisnemo pluća dolazi do hipoksije mozga, odnosno pada kisika u mozgu, što dovodi do poremećaja svijesti odnosno nesvjestice. Naravno da takvo što nije nikako pametno, sama ideja je morbidna. Mladi organizam ipak to nekako kompenzira, no svejedno je ovakvo što izvan svake pameti, objasnio nam je dr. Herendić.

Izdvojeni članak

Opet cyberbulling na Facebooku: ‘Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola’

Škola će razgovarati s učenicima, sankcije ne planiraju

Osim učenika, i školski inventar nedavno je ‘nadrapao’ u toj školi. Provjerili smo Ivankom Sluganović, ravnateljicom spomenute škole, je li upoznata sa stvarima koje štićenici te ustanove rade i objavljuju na mreži. U razgovoru nam je potvrdila kako je sa situacijom upoznata te čini sve što je u njenoj moći da takve stvari spriječi, a djeci objasni o kakvoj se lošoj praksi radi.

– Za sadržaj na Facebooku sam saznala nedavno, a odmah potom sam kontaktirala pedagoginju koja je razgovarala s učenicima koji su sudjelovali u tim radnjama. Postavili smo se vrlo drastično, danas u popodnevnim satima imamo roditeljski sastanak s roditeljima i učenicima. Inače sam veliki protivnik kojekakvih zabrana, jer smatram da se djeca trebaju služiti tehnologijom i internetom, a pogotovo jer je malo toga što možemo učiniti. Ja sam na Facebook poslala zahtjev da se to makne, i dalje od toga ne mogu, objasnila nam je ravnateljica koja je na dužnost stupila u rujnu.

‘Nije cilj kazniti učenike, već ih upozoriti na ono što je život’

Iako planira ozbiljan razgovor s roditeljima i djecom, sankcije ne planira.

– Djecu treba upozoriti, a sankcije koje poduzimam su interne. Nije cilj kazniti učenike, već ih upozoriti na ono što je život. Djeca nisu kriva, mi smo krivi, oni će dobiti upozorenje pred oštru kaznu. Objasnit ćemo njima i roditeljima zašto su ovakve stvari nedopustive, no ne želim da se o školi ističu ovakve stvari. Radi se o inače dobrim i vrijednim učenicima te smatram da se ovakve stvari treba tiho riješiti u kući, smatra ravnateljica, naglasivši kako je škola inače ustanova s brojnim hvalevrijednim projektima i radovima učenika.

Komentar novinara portala srednja.hr možete pročitati ovdje.