Pretraga

Prestanak pušenja popravlja naše zdravlje već nakon dvadesetak minuta

A- A+

Pozitivne zdravstvene promjene prestanka pušenja mogu se primijetiti i već prvog dana, a napredak se osjeća i nakon 15 godina. Smanjivanje rizika dobivanja raznih tumora i smrtonosnih oboljenja nastavlja se i nakon cijelog desetljeća od kada smo odbacili ovu lošu naviku. Osim što nas bolje fizičko stanje može motivirati da se napokon za uvijek odlučimo prekinuti trovati, dugotrajnost posljedica i oporavka trebalo bi nam dokazati koliko je i zašto važno što prije prekinuti s odgađanjem.

www.whytoread.com

Većina pušača voljela bi jednog dana prestati konzumirati duhanske proizvode, ali uglavnom danas nije pravi trenutak i ovu važnu odluku uvijek odgađaju za neko buduće vrijeme. Kada se napokon odluče prekinuti tek onda započinje prava borba s ovom lošom navikom. Potreba za nikotinom javlja se u češćim ili rjeđim intervalima kroz cijeli život. Neke pozitivne promjene nastaju već nakon dvadesetak minuta, a značajna poboljšanja i deset pa i 15 godina nakon.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Što pušenje stvarno čini ženskom, a što muškom tijelu

Već prvi dan se osjeti napredak

Već 20 minuta nakon što nismo ‘zapalili’ otkucaji srca i tlak nam se vraćaju u normalu. Ove promjene koje nastupaju prilično brzo imaju snažan pozitivan utjecaj na naše trenutno, ali i zdravlje u budućnosti.

Novi nepušači 12 sati nakon sigurno su prebrodili već nekoliko kriza.  Prve dane želja za cigaretom javlja se kao da nismo niti prestali, a u tom je periodu lako moguće osjetiti tjeskobu ili čak i depresiju. Ako smo svjesni da je to ‘samo’ posljedica ovisnosti lakše ćemo i to prebroditi.

U tom se periodu značajno smanjuje razina vrlo otrovnog plina ugljičnog monoksida koji ima snažan utjecaj na naše zdravlje. Njegova prevelika koncentracija u zraku može nas vrlo brzo ubiti, a mala količina u krvi kroz godine prisutnosti narušuje naše tijelo. Prema stranici vasezdravlje.com danas od njega umire više ljudi nego od svih ostalih plinova zajedno.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

U prva dva mjeseca oporavljaju se plućne resice

Nakon dva tjedna život se polako vraća u normalu, sve se rjeđe pojavljuje želja za ‘dimom’, a već je i lakše razdijeliti pravu tjelesnu potrebu za nikotinom, od situacija u kojima smo samo navikli zapaliti kao što su trenuci čekanja autobusa i tramvaja ili nakon što smo se dobro najeli.

Osim sve rjeđih teških trenutaka poboljšava se i cirkulacija te funkcija plućnog krila. Kvalitetnije opskrbljivanje kisikom pozitivno utječe na srce, mišiće i arterije. Unutar prva dva mjeseca započinje i oporavak plućnih resica, a već nakon devet tjedana njihovo se funkcioniranje potpuno obnavlja.

Izdvojeni članak

Pušenje marihuane udvostručuje šanse za moždani udar

Nakon prvih godinu dana zdravlje se poboljšava na svim razinama, a napredak se nastavlja i nakon više od desetljeća

Godinu dana po prestanku pušenja zdravlje se značajno popravlja na svim razinama. Za 50 posto se smanjuje šansa pojave koronarne bolesti koja prema Klinici za kardiovaskularne bolesti Magdalena nastaje uslijed dugotrajnog oštećenja arterija kemijskim i mehaničkim čimbenicima što dovodi do upalnog procesa i nakupljanja masti.

Rizik za dobivanje raka usta, grla, jednjaka i mjehura je upola manji nego li kod pušača, a smanjuje se i opasnost dobivanja raka maternice te moždanog udara.

Nakon deset godina značajno se smanjuje šansa dobivanja plućnih tumora te bolesti gušterače i grkljana. Tek 15 ljeta nakon odbacivanja ove loše navike šansa za srčana oboljenja bivšim ovisnicima je jednaka kao i kod nepušača.