Pretraga

Riječki srednjoškolac najbolji u matematici na glasovitom europskom natjecanju Euromath

A- A+

Učenik Prve riječke hrvatske gimnazije Joel Aničić, osvojio je prvo mjesto na Euromathu koji se održao od 7. do 11. ožujka u Krakowu u Poljskoj. Učenici su se natjecali u četiri kategorije, a Aničić je osvojio prvo mjesto u kategoriji istraživački projekt s temom ‘The mathematical way of winning at Monopoly’.

Joel Aničić na dodjeli priznanja u Krakowu

Inače Euromath organiziraju ciparsko matematičko udruženje iThales fondacija u suradnji s Matematičkim udruženjem jugoistočne Europe, a osim natjecanja događaj se sastoji od radionica i predavanja.

Izdvojeni članak

Briljantni mladi matematičari: Na Srednjoeuropskoj olimpijadi naši učenici osvojili zlato i četiri bronce

Europska konferencija mladih matematičara (EUROMATH) se održava već desetu godinu za redom, a mogu sudjelovati učenici od 9 do 18 godina starosti.

Natjecanja se odvijaju u dvije faze. Učenici prijavljuju svoje radove putem interneta, komisija pregledava i valorizira pristigle radove, te ako zadovolje kriterije pozivaju učenike da ih prezentiraju pred međunarodnom komisijom i ostalim pozvanim sudionicima iz cijele Europe.

Osim Joela Aničića, iz Prve riječke hrvatske gimnazije su na Euromath pozvani kao grupa u kategoriji MATHPresentationCompetition učenici II.d razreda Patrik Aleksić, Patricia Baroš, Natali Marinković, Božena Marković i njihova mentorica profesorica Anita Grgurić s istraživačkim projektom ‘Rubik’s cube’ te učenici III. b razreda Karlo Andlovec i Virna Nilović s istraživačkim projektom „The monty hall paradox’. Karlu i Virni te Joelu je mentorica bila profesorica Zlatka Miculinić Mance.

Učenici su na engleskom jeziku prezentirali svoje radove, a ocjenjivala se kvaliteta samog rada, prezentacijske vještine i služenje engleskim jezikom. Na natjecanju je sudjelovalo oko 400 učenika iz Europe, a ove godine su se pridružili i učenici iz Libanona, Meksika i Koreje.