Pretraga

Briljantni mladi matematičari: Na Srednjoeuropskoj olimpijadi naši učenici osvojili zlato i četiri bronce

A- A+

Na upravo završenoj 11. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Vilniusu briljirali su i mladi matematičari iz Hrvatske. U konkurenciji 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, učenik XV. gimnazije iz Zagreba Tadej Petar Tukara u pojedinačnom je dijelu natjecanja osvojio zlatnu medalju, dok su Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović osvojili broncu. Na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska je završila kao četvrta, dijeleći mjesto s Bjelorusijom.

Hrvatska ekipa matematičara na ceremoniji otvaranje ovogodišnje Olimpijade | foto: službena stranica MEMO 2017

Upravo je završila 11. Srednjoeuropska matematička olimpijada u Vilniusu na kojoj je sudjelovalo 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država: Austrije, Bjelorusije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Hrvatsku su na Olimpijadi predstavljali Tea Arvaj iz III. gimnazije u Osijeku, Aleksandra-Saša Božović iz varaždinske Prve gimnazije, Noel Lakić iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, Ivan Sinčić iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci te Luka Šimek i Tadej Petar Tukara iz zagrebačke XV. gimnazije, dok su voditelji ekipe bili Matija Bašić i Ivan Kokan.

Izdvojeni članak

Ponos do neba: Genijalni fizičari i matematičari s međunarodnih se olimpijada vraćaju s 9 medalja

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno, rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a naši su učenici briljirali te nas i ovoga puta oduševili svojim rezultatima.

U pojedinačnom dijelu natjecanja mladi matematičari iz Hrvatske osvojili jednu zlatnu i četiri brončane medalje

U pojedinačnom dijelu natjecanja učenik XV. gimnazije iz Zagreba Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju, što je već četvrta godina zaredom da naš učenik ostvari tako izniman rezultat na Srednjoerupskoj olimpijadi. Osim zlata, predstavljajući Hrvatsku brončane medalje su osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

Hrvatski učenici na ekipnom su dijelu natjecanja ostvarili dosta dobar rezultat. Bili su četvrti u konkurenciji 11 država, dijeleći mjesto s Bjelorusijom. Prvo mjesto osvojila je Poljska imajući jednak broj bodova kao i drugoplasirana Slovenija. Na trećem mjestu je završila Mađarska sa samo jednim bodom više od naše i bjeloruske ekipe.

Put na olimpijadu, ali i pripreme organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ekipa su Zagreb danas vraća u Zagreb u 18.05 sati, dolaskom u zračnu luku letom iz Beča.