Pretraga

S Jakuševca se širi jak smrad: Roditelj povraćao dok je djecu vodio u vrtić, izašli podaci o kvaliteti zraka

A- A+

Nakon što se, na odlagalištu smeća Jakuševec, jutros dogodio odron u kojemu su nastradala trojica radnika, gradom se počeo širiti smrad. Jedan roditelj koji je svoju djecu vodio u vrtić koji se nalazi vrlo blizu odlagališta, rekao je kako su i on i djeca zbog smrada povratili odmah nakon što su izašli iz auta. Iz vrtića su im rekli da nisu dobili nikakvu obavijest da zatvore vrtić, a iz Grada kažu da mjerne postaje pokazuju da u zraku nije došlo do prekoračenja vrijednosti za sumporovodik i metan.

Kvaliteta zraka u Zagrebu

Kvaliteta zraka u Zagrebu | foto: screenshot, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Canva

Jutros se, na odlagalištu smeća Jakuševec u Zagrebu, dogodio odron u kojemu su nastradala trojica radnika, a gradom se počeo širiti intenzivan smrad. Jedan roditelj koji je jutros svoju djecu vodio u vrtić koji se nalazi u kvartu blizu odlagališta, za 24sata je rekao da su on i djeca zbog smrada povratili odmah nakon što su izašli iz auta.

– Od auta do vrtića nam ne treba puno. Stao sam, izvadio djecu i tad me udario smrad. Odmah sam povratio. A onda i moja djeca. Trčeći sam ih uveo u vrtić, ispričao je roditelj.

Iz vrtića nisu dobili nikakvu obavijest o zatvaranju

Dodao je i da su mu odgajateljice rekle da nisu dobile nikakvu obavijest o zatvaranju vrtića niti uputu da djeca moraju ostati doma. Također, odgajateljice su rekle da su, nakon incidenta, kontaktirale Grad, ali da nisu dobile nikakav odgovor. No, s obzirom na okolnosti, djeca danas neće izlaziti van iz vrtića.

Uz dječje vrtiće, u blizini Jakuševca nalazi se i Osnovna škola Frana Galovića, koju smo nazvali kako bi upitali kako su postupili u ovoj situaciji te hoće li se danas i sutra održavati nastava, ali nam je rečeno da ravnateljice nema u školi, pa ne možemo dobiti odgovor.

Izdvojeni članak

Istraživanje pokazalo: Zagađeni zrak štetan je za srce tinejdžera

Kvaliteta zraka u cijelom Zagrebu je loša

Iz Grada Zagreba su, na svojoj službenoj Facebook stranici napisali da su angažirali sudskog vještaka da provede neovisnu istragu o današnjem događaju te naložili dodatna mjerenja kvalitete zraka.

– Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar napravit će danas i dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta, napisali su.

Iako, kako iz Grada kažu, na Jakuševcu nije došlo do prekoračenja vrijednosti za sumporovodik i metan, druge vrijednosti na mjernim postajama diljem Zagreba su visoke te se kvaliteta zraka u Zagrebu smatra lošom.

Kvaliteta zraka

Kvaliteta zraka u Zagrebu | foto: screenshot, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Ubrzo nakon što je, na Facebooku, osvanula objava iz Grada, u komentarima su se javili ogorčeni građani koji su rekli kako se smrad osjeti čak i do Glavnog kolodvora, da teško dišu te da ih, od smrada, peku oči.