Pretraga

Istraživanje pokazalo: Zagađeni zrak štetan je za srce tinejdžera

A- A+

Najnovije istraživanje Američkog udruženja za srce, pokazalo je da udisanje čestica zagađenog zraka povećava rizik od aritmije kod inače zdravih tinejdžera. Riječ je o poprilično zabrinjavajućim rezultatima, jer aritmija povećava rizik od srčanih bolesti i iznenadnog zastoja.

Foto: Unsplash

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA), zdravi tinejdžeri skloniji su aritmiji, odnosno nepravilnim otkucajima srca, nakon udisanja čestica zagađenog zraka.

Doktori su pratili otkucaje srca i zrak koji udiše više od 300 zdravih američkih tinejdžera tijekom 24 sata. Otkrili su da veće koncentracije finih čestica PM2,5 povećavaju rizik od nepravilnih otkucaja srca sljedeća dva sata, a slično je pronađeno i kod starijih osoba.

‘Razorni događaji za njihove obitelji’

– Naša otkrića sugeriraju da bi zagađenje zraka moglo izazvati aritmije i pridonijeti iznenadnoj srčanoj smrti među mladima, što su razorni događaji za njihove obitelji i šire zajednice, rekao je za The Guardian doktor Fan He, glavni autor istraživanja

Rezultati su, naime, izazvali zabrinutost među istraživačima, jer pokazuju da se srčane aritmije, koje inače mogu povećati rizik od srčanih bolesti i iznenadne smrti, javljaju čak i kada je onečišćenje zraka unutar uobičajenih granica kvalitete.

Inače, glavni izvor finih čestica PM2,5 upravo su ispušni plinovi vozila te izgaranje u proizvodnoj i građevinskoj industriji. Nakon što se one udahnu, mogu dospjeti duboko u pluća, pa čak i krvne žile, što na koncu dovodi do bolesti i kako rezultati istraživanja pokazuju – aritmije.

Izdvojeni članak

Ekološki prihvatljivo: Evo zašto biste trebali početi koristiti kruti šampon za kosu

Doktor: Poduzmite mjere sami

Kako prenosi The Guardian, u danima visokog onečišćenja zraka u Engleskoj, stotine ljudi hitno se odvoze u bolnice nakon što su pretrpjeli srčani zastoj, srčani ili moždani udar te napadaj astme. Osim srčanih bolesti, zagađen zrak također povećava stopu raka pluća, poticanjem mutacija koje pokreću rast tumora.

Doktor He stoga kaže da bi bolji standard kvalitete zraka poboljšao zdravlje srce u općoj populaciji i smanjio broj drugih kroničnih bolesti, poput raka i bolesti pluća. No, budući da je kvaliteta zraka trenutno loša, doktor sugerira ljudima da sami poduzmu neke mjere opreza, osobito kada je zagađenje najveće.

– Nošenje maski za lice i izbjegavanje snažnih tjelesnih aktivnosti u danima s visokom zagađenošću i tijekom špica smanjuje količinu izloženosti onečišćenju zraka te minimizira povezane zdravstvene rizike, poručuje He.