Pretraga

Konzultantica za zapošljavanje ima rješenje za ključan problem dvadesetogodišnjaka

A- A+

Izlaziš s faksa, znaš koju karijeru želiš, krećeš slati prijave za posao – i dočeka te šamar realnosti. Većina poslodavaca čak i za početničke pozicije traži iskustvo, a ti ga nemaš. Mnogi mladi suočeni s tim izazovom odustaju od svojih snova, no to ne mora biti i tvoj slučaj. Martinu Raškaj, konzultanticu za CV i LinkedIn, pitali smo kako najbolje iskoristiti prilike koje ti se nude u dvadesetima da si povećaš šansu dolaska do prvog posla u struci i doznali brdo korisnih savjeta.

martina raškaj

Martina Raškaj, konzultantica za CV i LinkedIn objasnila nam je koju grešku ne smijete napraviti ako nakon faksa želite naći posao | Foto: Luka Hrvatić / 3.14 MEDIA

U Hrvatskoj je, prema aktualnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposleno više od 31 tisuća mladih do 29 godina. Upravo tada, kad tražimo svoj prvi posao u struci, posebno smo osjetljivi – često je prvi ‘ozbiljan’ posao značajan za ostatak naše karijere. No, kako do posla koji će nam olakšati izgradnju uspješne karijere, kad je uvjet čak i za početničke pozicije iskustvo u struci?

Martina Raškaj, konzultantica za CV i LinkedIn, s tim je problemom dobro upoznata, a svojim klijentima ga svakodnevno pomaže nadvladati. Nedavno je sudjelovala i u edukaciji poslovnih i životnih vještina koja mladima pomaže doći do prvog posla, što je bio povod da joj se javimo i doznamo kako preći tu prvu prepreku na kojoj mnogi zapnu.

Prema njenom iskustvu, dok studiraš nude ti se prilike da stekneš iskustva koja će poslodavci cijeniti, a nisu nužno rad u struci. Jedna od najčešćih grešaka koju radimo u dvadesetima jest da propuštamo te prilike.

– Najbolje prilike koje se nude mladima, a korisne su za dobivanje prvog posla u struci, studentski su poslovi, studentska razmjena, praksa, volontiranje, povezivanje s kolegama iz interesne branše i istomišljenicima na LinkedInu (na taj se način gradi osobni brand), dodatne edukacije, pohađanje seminara i konferencija vezanih uz područje interesa, rad na vlastitim projektima, objasnila je Martina.

Poslodavci sve češće ne gledaju formalno obrazovanje

Svako od ovih iskustava će tvom budućem poslodavcu reći da si proaktivna osoba koja ulaže u sebe, tumači Martina. Ona govore da si osoba koja ne čeka prilike, već ih kreira, ističu tvoje vrijednosti, a korisne su i za osobni rast i razvoj.

– Sve se češće događa da poslodavci u selekcijskom procesu u CV-u ne gledaju samo formalno obrazovanje, već im je bitno da prepoznaju motivaciju i zainteresiranost za radno mjesto i u motivacijskom pismu, a kasnije i na intervjuu. Ponekad je motiviran kandidat koji ima manje iskustva bolji odabir od nemotiviranog koji ima više iskustva jer će se više potruditi, istaknula je Martina.

martina raškaj

Svi tvoji projekti, volontiranja, tečaji i edukacije će ti pomoći kada jednog dana kreneš tražiti posao, objasnila nam je Martina Raškaj | Foto: Unsplash

Dakle, imaš svoj projekt, volontiraš, pohađaš tečajeve, čitaš knjige ili novosti iz industrije u koju želiš ući? Sve će ti to koristiti kod traženja posla u struci, istaknula je Martina, jer dokazuje tvoju proaktivnost, stoga svoje dvadesete posveti upravo tim aktivnostima ako želiš steći prednost pri zapošljavanju.

Jesu li studentski poslovi van struke u konačnici korisni?

Čak će ti i učenički ili studentski poslovi koji nemaju veze sa strukom u kojoj želiš raditi biti od koristi, objasnila nam je Martina. Konobariš u sezoni, puniš police ili prodaješ voće na štandu? Sve to možeš iskoristiti u svom CV-u.

– Svako radno iskustvo je itekako dobro i poželjno za vidjeti u CV-u, tim više jer osoba koja nikad nije radila prvo treba steći radne navike (dizanje na vrijeme svaki dan, preuzimanje odgovornosti za svoj dio posla i sl.), a današnji poslodavci imaju sve manje vremena sjediti i učiti osobu što znači raditi. Na apsolutno svakom radnom mjestu se nešto može naučiti, samo što ponekad nismo toga baš svjesni. Iako možda ne vidimo kako će nam to pomoći kod posla u struci ili nekad u budućnosti, budite sigurni da hoće, navela je naša sugovornica.

Na svakom radnom mjestu, osim samog posla, učiš i komunikacijske vještine, nositi se s autoritetom, rad u timu, upravljanje vremenom te kako biti uspješan u svojoj radnoj ulozi, dodala je Martina. Sve te vještine možeš naučiti prezentirati svom budućem poslodavcu, a Martina ima i savjet kako to učiniti.

Pronašli smo i jednu edukaciju poslovnih vještina u koju se možeš uključiti već danas, a Martina Raškaj jedna je od predavačica | Foto: Coca-Cola HBC Hrvatska

– Vještine koje su stečene na studentskim poslovima ili pripravništvu, prilikom traženja prvog posla u struci mogu se predstaviti poslodavcima kroz životopis, LinkedIn profil, blog koji osoba piše i uživo na razgovoru za posao. Važno je pritom imati na umu na koji posao se javljamo i jesu li te vještine relevantne za to radno mjesto. Ako i nisu, svejedno ih navedite kako bi poslodavac vidio da imate barem neki set vještina. Uvijek govorite u afirmativnom tonu i predstavite poslodavcu sve što znate i jeste, a ne suprotno, rekla je.

Uloži u sebe već danas

Naposljetku, i tvoje godine i (ne)iskustvo nekome će biti prednost, doznali smo. Mladi imaju motivaciju, više energije, žele ulagati u sebe i razvijati se, a nisu ograničeni uvjerenjima o radu i radnim navikama pa se brže prilagode novoj okolini, doznali smo od Martine. Za kraj je podijelila s nama i savjet: budite znatiželjni.

Izdvojeni članak
tečaj poslovnih vještina

Vještine koje su mi trebale da nađem posao, a nisam ih naučila na faksu (i kako možete do njih)

– To znači da istražujete, budete proaktivni, ulažete u sebe kroz edukacije, isprobavate razne poslove (ako ništa drugo da vidite što vam se ne sviđa raditi i kakva okolina vam ne odgovara), uključite se u razne zajednice istog interesa i slično. Primjerima pokažite da ste i više od završene razine obrazovanja pa time osvojite poslodavca, rekla je Martina uz osmijeh.

Želite li već danas učiniti nešto dobro za svoju buduću karijeru, uključite se u besplatnu online edukaciju poslovnih vještina u kojoj je i Martina predavačica. Tečaj ‘Ja i drugi’ u sklopu Coca-Coline podrške mladima namijenjen je mladima od 18 do 30 godina koji žele svladati korisne životne i poslovne vještine koje će ti pomoći doći do posla iz snova. Registriraj se na stranici Leap Academy, pronađi prvi tečaj pod nazivom ‘Ja i drugi‘ te počni graditi svoju karijeru već danas.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska