Pretraga

Vještine koje su mi trebale da nađem posao, a nisam ih naučila na faksu (i kako možete do njih)

A- A+

Potraga za poslom zahtijeva poseban set vještina koje nećete naučiti tijekom formalnog obrazovanja. Učite na mojim greškama koje sam činila tražeći prvi posao ili još bolje, učite od stručnjaka i usvojite poslovne i životne vještine na vrijeme – pronašla sam korisnu edukaciju u koju se možete uključiti.

tečaj poslovnih vještina

Učite na mojim greškama koje sam činila tražeći prvi posao ili još bolje, učite od stručnjaka. Pronašla sam tečaj poslovnih vještina koji vam je dostupan | Foto: Unsplash

Na prvi razgovor za posao nakon faksa došla sam potpuno nepripremljena. Odjenula sam se formalnije no inače, stigla na vrijeme i nadala se da će poslodavac iz mog stava primijetiti da sam motivirana za rad. To bi trebalo biti dovoljno, zar ne? Bila sam u krivu.

Predstavila sam se, ljubazno odgovarala na njihova pitanja i razgovor je tekao u redu, sve do trena kad su me pitali zašto se želim baviti tim poslom. Moj odgovor, da mi se čini zanimljiv i mislim da bih ga dobro radila, iz današnje perspektive mi se čini površnim, a činio se i njima. Na njihova potpitanja nisam imala dobar odgovor. Prava je istina, naime, da o njima nisam dobro promislila, a danas me niti malo ne čudi što sam nakon tog razgovora dobila ljubaznu odbijenicu.

U poslu traženja posla, kada sam nakon faksa s njim počela, uopće nisam imala iskustva. Iako će vam mnogi savjetovati da samo budete opušteni i svoji, što je dobronamjeran i istinit savjet, otkrila sam da to nije dovoljno. Tada nisam znala čime se zapravo želim baviti i zašto, jesu li moje vještine u skladu sa zahtjevima posla, a nisam ih znala niti predstaviti  tako da druge uvjerim da je to istina.

tečaj poslovnih vještina

Lekcija broj jedan: dobro promišljeni ciljevi su sve | Foto: Unsplash

Nedavno sam završila tečaj poslovnih i životnih vještina u sklopu Coca-Coline podrške mladima. Pomogao mi je shvatiti da sam traženju posla postupala posve krivo. Dakle, što o tome znam sada, a nisam znala tada?

1. Nisam znala zašto želim baš taj posao jer nisam znala određivati ciljeve

Moji ciljevi su na faksu bili poprilično jasni: položi ispite, završi godinu, diplomiraj. Nakon faksa suočila sam se s tim da sam sada, prvi put, odgovorna za promišljanje o tome što želim postići i zašto. Danas znam da i poslodavci žele vidjeti da njihov budući zaposlenik ima jasno zacrtane ciljeve (u idealnom svijetu, vaši se ciljevi poklapaju), razumije kako se njihovo radno mjesto u te ciljeve uklapa i zna kako i do kada će ih ostvariti.

2. Nisam znala da je pravo vrijeme za izradu LinkedIna još na faksu

Za LinkedIn sam čula, ali kako nisam imala konkretnog radnog iskustva u struci, zaključila sam da mi profil na toj društvenoj mreži nije potreban. Velika pogreška! Da mogu otputovati u prošlost, s online umrežavanjem bih počela još za vrijeme faksa. Tako bih, u trenutku kada zaista krećem u potragu za poslom, već imala izgrađenu mrežu poznanika koji bi mi u tome pomogli.

tečaj poslovnih vještina

Jedna od lekcija koju me naučio tečaj poslovnih vještina glasi: vrijeme za izraditi profil na LinkedInu, ako ste još na faksu, je sada! | Foto: Unsplash

3. Nisam znala da postoji metoda odgovaranja na pitanja na razgovoru za posao

Najveća mana metode kojom sam se služila u početku, improvizacije, je stres koji sam osjećala kada bi nešto pošlo zlu. Danas znam da se za većinu pitanja na razgovoru možete pripremiti, a najveća prednost je što vas priprema prisiljava da o njima dubinski promislite. Osim što je korisno i van razgovora za posao, jer dublje upoznajete sebe i svoje ciljeve, razgovori za posao će vam biti puno manje stresni.

Izdvojeni članak
pravila potrage za poslom

Pravila potrage za poslom su se promijenila, ali pronašli smo alate koji će ti pomoći

Ove vještine steknite već danas – evo kako

Metoda pokušaja i pogreške u mom je slučaju, s vremenom, polučila rezultate. No, uštedjela bih si puno vremena i stresa da sam ove lekcije usvojila puno ranije. Iako ove vještine nisu zastupljene na svim fakultetima i tijekom obrazovanja, kao što nisu bile na mom, postoje edukacije i tečaji na kojima ih možete naučiti.

Jedan od njih, koji sam i ja završila, je tečaj ‘Ja i drugi’ u sklopu Coca-Coline podrška mladima. Besplatan je i održava se online, a namijenjen je mladima od 18 do 30 godina koji žele svladati životne i poslovne vještine potrebne u potrazi za poslom.

coca colina podrška mladima

Coca-Colina podrška mladima se ove godine održava online, a prvi tečaj vam je već dostupan | Foto: Coca-Cola HBC

Tečaj detaljno objašnjava kako određivati ciljeve, umrežavati se i odgovarati na pitanja na razgovoru za posao. Polaznici stječu i druge korisne vještine, poput upravljanja vremenom, pisanja CV-a ili motivacijskog pisma, traženja oglasa ili pripreme za razgovor za posao. Registrirajte se na stranici Leap Academy i pronađite prvi tečaj pod nazivom ‘Ja i drugi‘ i započnite graditi svoju karijeru već danas.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska