Pretraga

Tako se to radi: Ovaj hrvatski grad četvrtinu svoga proračuna troši na obrazovanje

A- A+

Vis, Poreč i Požega izdvajaju najviše novca za obrazovanje odnosno preko 20% ukupnog gradskog proračuna.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Pokazala je to analiza portala gradonačelnik.hr, na kojemu su preispitali podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017.

Prema toj analizi, uz Vis, Poreč i Požegu, po proračunskom udjelu za obrazovanje slijede Bakar, Oroslavje, Dugo Selo, Imotski, Klanjec, Bjelovar i Sinj.

Oni su za obrazovanje u promatranoj 2017. za obrazovanje izdvojili između 10 i 20 posto ukupnog proračuna.

Na drugoj strani ljestvice je 20 gradova, koji su za obrazovanje izdvojili manje od jedan posto.

U prošloj školskoj godini tek polovica škola radila u jednoj smjeni

Izdvojeni članak
stipendije

Bez ulaganja u mlade nema budućnosti: Ovi hrvatski gradovi najviše brinu i pomažu svojim učenicima i studentima

Jedinice lokalne samouprave, osnivači osnovnih i srednjih škola još uvijek se izjašnjavaju o ovogodišnjim smjernicama za izradu školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja koje je izradilo Ministarstvo obrazovanja, a u kojima je zaključeno da postojeća Mreža i uvjeti rada u većini osnovnih škola nisu optimalni.

Odnosi se to na broj učenika i razrednih odjela, stanja zgrada, opremljenosti, rada u smjenama, iskorištenosti objekata te ulaganja u infrastrukturu i opremanje. Naime, kako se ističe u ocjeni Ministarstva, uvjeti u školama su neujednačeni, a nije vidljiva niti jasna strategija osnivača u sustavu financiranja školskih ustanova i njihovih kapitalnih ulaganja te investicijskog održavanja.

Prema procjenama, optimalan broj učenika u školama trebao bi biti od 300 do 500, a u Hrvatskoj je takvih škola u prošloj školskoj godini bilo više od četvrtine (222) od ukupno njih 859.

U jednoj smjeni je, pak, radila tek polovica škola, njih 426, dok ih je 12 sa najvećim brojem učenika, onih preko 1.000, radilo u čak tri smjene.

Vis izdvaja četvrtinu proračuna za obrazovanje

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje 116 gradova otkrilo gdje studenti dobivaju najveće stipendije

Predvodnik u izdvajanjima za obrazovanje tijekom 2017. godine je grad Vis, koji je u te svrhe potrošio čak četvrtinu gradskog proračuna.

Gledano u brojkama, u Visu su tijekom 2017., 2018. i prvih šest mjeseci 2019. godine za obrazovanje izdvojili ukupno 9.3 milijuna kuna, za gradonačelnik.hr su rekli predstavnici ovog grada.

Posljednjih godina usmjereni su na energetsku obnovu škola za što je izdvojeno 2,4 milijuna kuna. Ove godine najviše je sredstava utrošeno na rekonstrukciju srednje škole, 94,8 tisuća kuna, a prethodne dvije godine za istu svrhu već je izdvojeno 6,1 milijun kuna. Rastu i izdvajanja za stipendije, pa je tako taj iznos u 2017. godini bio 125,8 tisuća kuna, lani 131 tisuću, a u prvom polugodištu ove godine 74,4 tisuća kuna.

Prethodne dvije godine Grad je sudjelovao u financiranju udžbenika za osnovnoškolce, a od ove godine država je preuzela tu obvezu, što će omogućiti raspodjelu tih sredstava u druge svrhe.

Inače proračun grada Visa bio je u 2017. godini 16.67 milijuna kuna, a za obrazovanje su izdvojili 4.2 milijuna kuna.

Uz to što je na čelu u Hrvatskoj, prema udjelu proračuna izdvojenog za obrazovanje, Vis je drugi među gradovima u zemlji, gleda li se izdvajanje za obrazovanje u odnosu na broj stanovnika.

Poreč prvi po izdvajanju za obrazovanje prema broju stanovnika

I dok je Poreč drugi po udjelu proračuna koji su tijekom 2017. izdvojili za obrazovanje, na ljestvici izdvajanja za obrazovanje po broju stanovika, drži čelo ljestvice. Na toj listi ga slijedi Vis, a među deset su još Bakar, Požega, Vodnjan, Zaprešić, Umag, Pazin, Samobor i Velika Gorica.

Izdvojeni članak
stipendije

Nudi se džeparac od 10.000 kuna: Otvoren natječaj za stipendije Studentskog zbora u Zagrebu

Kolika je snaga i odlučnost ulaganja u obrazovanje u Poreču, govori i činjenica da su u kratkom periodu samostalno, u stopostotnom iznosu, financirali gradnju čak dvije osnovne škole i sportske dvorane te su tako omogućili jednosmjensku nastavu za sve učenike.

– Otvorenjem ovih škola ostavren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti ne samo za djecu i osoblje, nego i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za igru i druženje. Samo u izgradnju škola i njihovo opremanje Grad Poreč-Parenzo uložio je preko 70 milijuna kuna + PDV’, komentirao je za spomenuti izvor gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Za obrazovanje su tijekom 2017. izdvojili 22.8% proračuna, dok su uvjerljvii prvaci glede izdvajanja za obrazovanje prema glavi stanovnika.

Konkretno izdvojili su 2.478 kuna po svakome stanovniku, odnosno 300 više od drugoplasiranog Visa.

Ove su godine za odgoj i obrazovanje planirali 29,7 milijuna kuna. U tri osnovne škole plan je uložiti oko 6,4 milijuna kuna, u umjetničku školu oko 1,4 milijuna kuna, a 452,3 tisuće kuna u programe srednjih škola. Tu je još financiranje studenskih stipendija sa 645 tisuća kuna, učeničkih stipendija u iznosu od 69 tisuća, pa sufinanciranje produženog boravka, pomoćnika u nastavi itd.

Varaždinska županija predvodnik među jedinicama regionalne samouprave

Prema udjelu izdvojenih proračunskih sredstava u obrazovanje od 30,6 posto te njihovoj visini u odnosu na broj stanovnika u iznosu od 371 kunu, Varaždinska županija zauzima vodeće mjesto među županijama.

Po visini udjela izdvojenih proračunskih sredstava slijedi ju Koprivničko-križevačka sa 29 posto, Bjelovarsko-bilogorska sa 24,7 posto, Zagrebačka sa 19,6 posto te Međimurska županija s izdvojenih 18,5 posto proračunskog novca.

Prve tri županije imaju isti poredak gleda li se i odnos izdvojenog novca prema broju stanovnika, četvrto zauzima Zagrebačka, a peto mjesto Međimurska županija. Nakon njih, prema oba kriterija, slijede Osječka te Krapinsko-zagorska županija.