Pretraga

Seks i mladi: Više od pola mladih vjernika se seksa prije braka

A- A+

Mladi Hrvati usprkos činjenici da se u velikoj većini deklariraju kao vjernici katolici, uglavnom ne pridržaju crkvenog naputka o seksualnoj apstinenciji prije stupanja u brak. Do tog rezultata se došlo zahvaljujući istraživanju sociologinje Vlaste Ilišin koje je pokazalo da je čak 60 posto mladih vjernika seksualno aktivno prije braka.

Istraživanje koje provela sociologinja Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu pokazalo je kako čak 60 posto mladih Hrvata i Hrvatica ne preže pred seksualnim odnosima prije braka. To i ne bi bilo toliko neobično da Hrvatska nije dominantno katolička zemlja u kojoj tri od četiri mlade osobe vjeruju u postojanje Boga Stvoritelja i moralne principe za koje se zalaže Biblija.

Prilikom interpretacije podataka važno je naglasiti da se testirana populacija deklarira kao vjernici čak u nešto većem postotku no što je to slučaj s ostatkom populacije (o.a. zasnovana na rezultatima posljednjeg popisa stanovništva). Za zaključiti je kako na mlade mnogo jači utjecaj ima moderni stil života i principi koje promovira društvo nego napuci vjerskih institucija.

Testiranje je provedeno u ljeto prošle godine, a provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1 500 mladih ljudi.