Pretraga

Naše školstvo u jednom je segmentu potpuno iznevjerilo mlade: ‘Tvrdio je da sam HPV dobila obiteljski’

Tema seksualne edukacije i dalje je, nažalost, tabu u Hrvatskoj koja je već deset godina članica Europske unije, zajednice koja se aktivno zalaže za sveobuhvatno seksualno obrazovanje. Prema pričama mladih djevojaka koje su nam se anonimno javile, vidljivo je kako je edukacija i više nego potrebna, unatoč internetu koji mladi uzimaju kao relevantan izvor informacija. Kako mlade djevojke, a i dečki, ne bi bilo krivo informirani, Lucija Tešija napravila je besplatan e-book o kontracepciji u kojemu se nalaze sve potrebne, točne i provjerene informacije.

kondomi na štriku zakvačeni s kvačicama

Foto: Canva

‘Kolega s faksa je rekao da svaku curu nagovori da prijeđe na pilule da ne mora koristiti kondome’, ‘Bivši mi nije rekao da ima HPV i kad sam se vratila od ginekologinje mi je rekao da sam to dobila obiteljski’… Ovo su samo neke od bizarnih priča koje su nam ispričale djevojke. Da se ovakve situacije ne bi događale, potrebno je sve napore uložiti u edukaciju. Kako, hoće li to biti kroz građanski odgoj ili online webinare, uopće nije bitno. Važno je napraviti prvi korak kako bi se mlade naučilo spolno odgovorno ponašanje.

Korak u toj borbi je napravila Lucija Tešija koja je kreirala besplatan e-book za kontracepciju. U tom e-booku se nalaze sve potrebne i točne informacije o kontracepciji i zaštiti, a Lucija nam je ispričala kako je došla na tu ideju, ali i kako je njoj bilo odrastati u svijetu gdje spolna edukacija i nije baš najbolje zastupljena. Lucija je završila V. gimnaziju u Zagrebu, a nakon toga je upisala i završila studij farmacije.

‘Informacije za metode kontracepcije često su rascjepkane pa osoba ne može dobiti kompletnu sliku’

Trenutno studira na specijalističkom studiju nutricionizma i radi, a uz sve to vodi i društvene mreže i konzultacije za žene s hormonalnim problemima kao što su PCOS, neplodnost, inzulinska rezistencija, itd. Njen e-book Sve o kontracepciji je nastao kroz EU projekt solidarnosti kojim educira mlade žene o metodama kontracepcije.

– Na ideju za e-book sam došla jer sam primijetila veliku količinu dezinformacija i zastrašivanja mladih žena. Samo neki od primjera dezinformacija su: ‘od prvog seksa ne možeš ostati trudna’, ‘velika je šansa da zatrudniš u svakom ciklusu’, ‘hormonalna kontracepcija može smanjiti plodnost’, ‘od pilula prestaneš biti svoja’ itd. Informacije vezane za metode kontracepcije često su rascjepkane na više mjesta pa osoba kada istražuje ne može dobiti kompletnu sliku. Zato sam ja odlučila na jednom mjestu ponuditi sve informacije vezane za kontracepcijske metode kako bi žene donijele informiranu odluku važnu za sebe i svoje zdravlje, rekla je Lucija.

Unatoč internetu, Lucija smatra kako mladi danas nisu dovoljno dobro informirani, a na internetu se nalazi mnogo zastarjelih, ali i netočnih informacija. Njen e-book su već pročitale mnoge djevojke, žene, ali i dečki i muškarci. Lucija je otkrila kako su brojne djevojke svojim dečkima slale e-book, iako je početna ideja samog projekta je bila da on bude orijentiran više prema mladim ženama zbog toga što je velika većina kontracepcijskih metoda usmjerena upravo prema njima.

Izdvojeni članak
Kondom

Seksualna edukacija i dalje je slabo zastupljena u školama: Učenici ove teme žele obrađivati sa stručnjacima

‘Dokle god ne postoji neka seksualna edukacija u školama, mladi će biti izloženi opasnosti’

Lucija naglašava kako su žene moraju uzimati tu metodu, plaćati je, paziti na pravilno korištenje, trpjeti potencijalne posljedice itd. Ideja je da žena pročita e-book, razmisli koja kontracepcijska metoda joj najviše odgovara te popriča o tome sa svojim partnerom. Većina ljudi koji su pročitali e-book je na kraju imala jedan zaključak – da bi se trebao uvrstiti u školsko gradivo.

– Dokle god ne postoji neka seksualna edukacija u školama, mladi će biti izloženi opasnosti da uče pogrešne informacije koje ih mogu koštati njihovog budućeg zdravlja. Budući da seksualnog odgoja, odnosno edukacije u školama još nema, projekti poput ovoga mogu pomoći mladima da se educiraju o kontracepciji. E-book se već sada koristi u nekolicini projekata, a meni bi bilo izuzetno drago kada bi se primijenio u službenom obrazovanju. Ako ima zainteresiranih, pozivam ih da mi se jave pa da to provedemo u djelo, navela je Lucija.

Izdvojeni članak
sex education

Zašto nas rastužuje kraj serije Sex Education? Jer u njoj učimo ono što bismo trebali u školi

Što sve možete pronaći u e-booku o kontracepciji?

U e-booku mladi mogu naučiti kojih sve metoda kontracepcije ima na našem tržištu te koje su sve njihove pozitivne i negativne strane. Žene mogu naučiti kako pratiti svoj menstrualni ciklus te kako prepoznati nuspojave hormonalne kontracepcije poput pilula, implantata, flastera itd. E-book osvještava da postoji nešto puno važnije od same cijene i jednostavnosti kontracepcijske metode, iako su to, naglašava Lucija, jako važni čimbenici, a to je naše zdravlje.

– Naime, nekorištenje metode kontracepcije koja sprječava spolno prenosive infekcije može dovesti do toga da se zarazimo klamidijom, gonorejom, HPV-om, HIV-om, Gardnerellom, genitalnim herpesom itd. Spolne infekcije, čak i da su izlječive, mogu ostaviti teške posljedice na naše tijelo, u to se ubraja smanjena plodnost, narušen imunitet, korištenje terapije/operativni zahvati… Isto kao što može ostaviti i neželjena trudnoća, bilo da se ona iznese do kraja ili ne. Zato ovaj e-book nudi dodatno osvještavanje, a to je osvještavanje kontracepcije kao načina zaštite vlastitog zdravlja, istaknula je Lucija.

‘Kada sam ja bila u srednjoj edukacije o kontracepciji su se bazirale na demonstraciji navlačenja kondoma na bananu’

Na pitanje bi li mlađoj Luciji ovaj e-book pomogao tijekom odrastanja, odgovorila je da definitivno bi i to iz više razloga. Istaknula je i kako tijekom njenog školovanja edukaciji spolnog zdravlja nije pristupilo na ozbiljan način, što je često slučaj i danas.

– Ako ništa , pomogao bi mi zato što bi na jednom mjestu imala sve informacije potrebne za donijeti odluku koju kontracepcijsku metodu odabrati te što svaka kontracepcijska metoda nosi. U vrijeme kada sam ja bila u srednjoj školi i kada bi mi ove informacije bile zaista korisne, ‘edukacije’ o kontracepcijskim metodama su se bazirale na demonstraciji navlačenja kondoma na bananu. Tu ‘edukaciju’ su nam držali učenici godinu dana stariji od nas i malo je reći da je edukacija bila preoskudna te da se brojne kontracepcijske metode nisu ni spomenule. Informacije sam nalazila sama, istražujući internet. Nisam bila svjesna da osim cijene, jednostavnosti korištenja i pristupačnosti postoje još neki faktori koji bi mi bili važni. S ovim e-bookom bih te informacije imala na jednom mjestu te bih lakše donijela odluku, poručila je Lucija.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Seksualno obrazovanje, kaže edukatorica, treba početi u vrtiću: Evo kako bi to izgledalo

Uskraćivanje informacija o području ljudske seksualnosti EU smatra teškim kršenjem dječjih prava

Još prije četiri godine, donedavna povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović, upozorila je na važnost cjelovitog seksualnog obrazovanja djece i mladih kao i na važnost njegova uvođenja u obrazovni sustav. Upozorila je kako je uskraćivanje pouzdanih, znanstveno utemeljenih i sveobuhvatnih informacija o području ljudske seksualnosti teško kršenje dječjih prava. Prisjetila se i otkako je 1970. prvi put uveden u europske školske programe, roditelji, vjerski vođe i političari često su raspravljali koliko i što treba učiti i u kojoj dobi.

Tijekom posljednjih desetljeća, rekla je Mijatović, mnoge su države članice Vijeća Europe, postigle značajan napredak u pružanju takve edukacije i poboljšanju njezinog sadržaja koji nadilazi biologiju i reprodukciju te opskrbljuje djecu znanjem o njihovim tijelima i pravima te ih informira o ravnopravnosti spolova, što je seksualna orijentacija, rodni identitet i zdravi odnosi. Takav se pristup, navela je Mijatović, naziva sveobuhvatnim seksualnim obrazovanjem.

– Edukacija o seksualnosti u školama danas je sve neophodnija jer djeca u većini slučajeva dobivaju informacije na drugi način, posebno putem Interneta i društvenih medija. Iako mogu biti korisni i prikladni te točan izvori informacija, oni također mogu prenijeti iskrivljenu sliku seksualnosti i biti manjkavi u informiranju o emocionalnim aspektima seksualnosti i pravima. Putem web stranica ili društvenih medija djeca također mogu pristupiti znanstveno netočnim informacijama, primjerice u vezi s kontracepcijom, napisala je tada Mijatović u svom priopćenju.

Cijeli e-book o kontracepciji Lucije Tešije možete preuzeti na ovoj poveznici.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem