Pretraga

Zašto nas rastužuje kraj serije Sex Education? Jer u njoj učimo ono što bismo trebali u školi

A- A+

U rujnu stiže nova, četvrta sezona Netflixove serije Sex Education. Ujedno je to i posljednja sezona ove serije, što nas zasigurno rastužuje. Zašto? Zato što ime ove serije nije tek obična floskula. U njoj gledatelji zapravo mogu naučiti mnogo toga o seksualnoj edukaciji koja je u našoj školi gotovo i nepostojeća. Kroz tinejdžere i sve njihov ‘uobičajene probleme’ u seriji dobivamo spolni odgoj koji će, izgleda, i dalje morati podučavati isključivo filmska i medijska industrija.

sex education

Sex Education | screenshot: YouTube

Nedavno smo mlade na zagrebačkim ulicama pitali dosta jednostavno pitanje iz spolnog odgojajesu li mokraćne i spolne cijevi spojene kod muškaraca, odnosno kod žena. Točne odgovore baš i nismo dobili, što i ne iznenađuje. Seksualni odgoj, baš poput građanskog, još je uvijek dio međupredmetnih tema, a tek se kratko o njemu podučava na satovima biologije.

Izgleda da to baš i nije dovoljno pa se mladi o seksualnom odgoju informiraju na internetu ili u serijama i filmovima. Tamo dakako vrve iskrivljene informacije, no Netflixova serija Sex Education definitivno nije jedna od njih. U ovoj, na prvi pogled tinejdžerskoj seriji, majka glavnog lika Otisa je seksualna terapeutkinja. Otis je srednjoškolac i zapravo će vrlo brzo sa svojom kolegicom Maeve i u školi, to jest u nekoj šupi blizu škole, otvoriti svojevrsno seksualno savjetovalište.

Izdvojeni članak
sex education

Stiže nova sezona popularne serije Sex Education: Fanove će jedna vijest sigurno rastužiti

‘Tvoja generacija je tako osjetljiva, znanje je moć’

Zašto bi dvoje srednjoškolaca napravilo tako nešto? Jer primjećuju da njihove kolege nisu dovoljno seksualno educirani. A Otis je primjer u kojem je kućni odgoj, kako mu je majka terapeutkinja, zasigurno nadoknadio sve što bi i škola trebala naučiti buduću seksualno aktivnu osobu. I on je tako u prednosti od drugih, pa zašto ne bi i drugima podijelio to malo znanja?

Serija se naravno ne koncentrira samo na to savjetovalište, već je tu i brojnih drugih zavrzlama. Ali sve ih zaokružuje seksualna edukacija. Često likovi u ovoj seriji ne znaju ni osnove seksualnog odgoja, no Otis ih ‘spašava’. Kada samo pogledate prve epizode prve sezone, shvatit ćete da je seks ključan u životima mladih srednjoškolaca.

I u nedostatku seksualnog odgoja ti isti srednjoškolci ne znaju kako koristiti kondom, susreću se s lažnim orgazmom, seksaju se s curom iako su gej. I dok većina njih o seksu izbjegava razgovarati s roditeljima zbog srama, Otis pak ima otvoren odnos sa svojom mamom o tim temama. Otis bi ponekad rekao čak i preotvoren.

– Tvoja generacije je tako osjetljiva. Znanje je moć, kazala bi Otisova majka s punim pravom – seksualnog odgoja nedostaje i treba ga podučavati.

Izdvojeni članak
kondom

Francuska daje besplatne kondome mladima, što je s Hrvatskom? ‘Još nije moguće da to realiziramo’

Komentari na društvenim mrežama pokazuju da je Sex Education potreban

Ovi srednjoškolci, baš kao i naši, na satu biologije susreću se s temom seksa, ali i tu se pojavljuje određeni sram od profesora, ali i nekih učenika. No, oni primjerice za zadatak dobivaju staviti kondom na model penisa ili pak na skici ženske vagine točno označiti sve njezine dijelove. Kako je u našim školama model penisa vjerojatno daleko od stvarnosti, i mi se kao medij za mlade osjećamo ‘dužnim’ pružiti im kvalitetnu seksualnu edukaciju.

Nedavno smo na našim društvenim mrežama objavili i videozapise o kriptičnoj trudnoći, sve u sklopu našeg znanstvenog serijala. Komentari su samo pokazali koliko u našim školama nedostaje seksualnog odgoja, pa i onoga građanskog.

– Zašto srednja.hr stavlja vake videe. To sam i ja sad išo pitat. Al zaš srednja.hr TikTok račun koji je o srednjoj školi i upisima stavlja videe o trudnoći. Zaš bi srednjoškolci tribali znat ovo. Daj ne za*ebavaj me sad. Zar se ovaj profil ne zove srednja.hr? Koji ku*ac ovo ima veze sa srednjon školon. I kaj če ta vjest na ovoj stranici???, bili su samo neki od komentara.

Nisu se razlikovali komentari ni kada smo naše pratitelje, mahom mlade koji postaju seksualno aktivni, educirali o menstruaciji. Tada su nam isto pisali ‘kakve ovo veze ima sa srednjom školom’, ‘ovo je za osnovnu školu’, ‘ko to ne zna?’. Dakako, uvijek ima onih koji se komentarima suprotstave i koji su dobro detektirali problem – ‘ovo je bitan info, to bi srednjoškolci trebali znat, tokom srednje škole neki počinju bit seksualno akivni’.

Komentari na tim videima navode nas na samo jedan zaključak – kada već škola ne stavlja naglasak na ovakve teme, to moraju činiti serije i mediji. Sex Education to čini ispravno i žao nam je što mu dolazi kraj.

*Osvrt je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr