Pretraga

Šest pogreški koje bi vas mogle koštati dobivanja posla

A- A+

Završili ste školu ili diplomirali, i sada vas čeka mukotrpno traženje zaposlenja. Imate životopis, javljate se na natječaje i činite sve što je u vašoj moći da dobijete posao. Donosimo šest pogreški koje bi vas mogle stajati posla.

Budimo realni, šanse da dobijete zaposlenje nisu baš velike, stoga želite učiniti sve što možete da dobijete posao. Životopis ste napisali najbolje što znate, pratite natječaje i javljate se na oglase za posao. Situacija na tržištu rada jest teška, ali nešto ovisi i o vama. Ukoliko si ne želite totalno upropastiti i ono malo šansi što imate, nemojte učiniti sljedeće pogreške, o kojima piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

HZZ otkriva u kojim je hrvatskim gradovima najlakše naći posao

Tipfeleri i pravopisne pogreške

Vjerojatno ste utrošili sate na usavršavanje svog životopisa, te se trudili da u njemu istaknete sve ono što želite da budući poslodavci vide u vama kao kandidatu. Ako ste već uložili toliko truda i energije, dajte si još malo vremena i provjerite tekst kako vam se ne bi potkrali tipfeleri i pravopisne greške. Većina poslodavaca životopise s takvim greškama jednostavno će odbaciti, jer smatraju kako osoba koja ih je pisala ne obraća pažnju na detalje, što nikako nije osobina koju žele kod budućeg zaposlenika. Također, ne lažite u životopisu. Spomenite samo ono što ste uistinu postigli, jer kako kažu, u laži su kratke noge, a neiskrenost nitko ne cijeni.

Ako mislite da vam je samo diploma dovoljna, varate se

Mnogi misle da su zaslužili dobiti posao samo zato jer su dobili diplomu za završetak školovanja. Današnji poslodavci više cijene osobe koje su se uz obrazovanje bavili raznim praksama, volontiranjem, ulagali u svoje znanje stranih jezika i slično. Nitko vam ne mora dati posao samo zato jer ste im predočili komad papira koji dokazuje da ste se za njega obrazovali.

Izdvojeni članak

Najgori poslovi u ovoj godini

Neprimjereno odijevanje

Menadžeri odgovorni za zapošljavanje kao jednu od najčešćih grešaka mladih ljudi koji traže posao navode neprimjereno odijevanje. Žene bi trebale nositi cipele sa zatvorenim prstima, dovoljno dugu suknju ili hlače koje nisu preuske, ne pretjerivati s golom kožom, kao ni sa šminkom i nakitom. Muškarcima se najviše zamjerala nedovoljno izglačana roba. Ukoliko ste pozvani na razgovor u neku tvrtku, probajte se raspitati kakva je kultura odijevanja ondje, kako biste se bolje uklopili.

Kašnjenje ili nepojavljivanje na razgovoru za posao

Najgore što možete učiniti jest pojaviti se na razgovoru za posao s kašnjenjem. Većina poslodavaca smatra velikom greškom kašnjenje na intervju, ili dolaženje na krivi datum ili u krivo vrijeme.

Izdvojeni članak

Što odijevanje za posao govori o vama

Korištenje mobitela

Najgore što možete učiniti za vrijeme razgovora s poslodavcem jest provjeravanje poruka na mobitelu, ili odgovaranje na njih. Za vrijeme razgovora telefon mora biti ili ugašen, a ako ne to, onda mu ugasite zvuk. Ne želite da vam mobitel zazvoni usred razgovora, a ukoliko se to i dogodi, nipošto se ne javljajte na poziv.

Nefleksibilnost

Ne budite previše agresivni što se tiče očekivanja o plaći i ostalim beneficijama. Čak i oni s više iskustva ne uspijevaju se uvijek izboriti za posao iz snova u savršenim uvjetima, stoga ne očekujte da ćete čim iziđete iz fakulteta odmah upecati tako sjajnu priliku. Budite spremni na kompromise, i naglasite kako ćete se truditi da svojim radom i trudom zaslužite napredovanje.