Pretraga

Sin HDZ-ovca pod istragom zbog krivotvorenja Covid testova: Za njega su radili i studenti

A- A+

Filip Mihalić, 24-godišnjak i sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika Anđelka Mihalića, mogao bi biti glavni akter jedne od najvećih afera u hrvatskom zdravstvu, otkriva 24sata. Naime, saznali su kako mladog ‘poduzetnika’ istražuje policija zbog mogućeg krivotvorenja Covid testova. Razgovarali su i sa studentima koji su radili u njegovom skladištu i mijenjali uputstva za Covid testove.

covid testovi i slika lica Filipa Mihalića

Foto: Unsplash | Promo, buryen.com

Kako su otkrili iz 24sata, 24-godišnji Filip Mihalić, inače sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka Mihalića, pod policijskom je istragom jer postoji mogućnost da je krivotvorio Covid testove za koje je od države dobio milijune.

Studenti ispričali što su točno radili za Filipa

Prema pisanju 24sata, prevara ovog mladog ‘poduzetnika’ izgledala je ovako: preko svoje tvrtke Mihalić je uvozio originalne testove od  kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech. Nakon što su originalni testovi prošli validaciju HZJZ-a, da bi 2022. ti ‘isti’ testovi zapravo bili iz Turske, a ne Kine. Ti testovi dolazili su iz te dvije zemlje i završili u jednom skladištu nedaleko Varaždina gdje su ih prepakiravali – studenti. Novinari iz 24sata razgovarali su sa studentima koji su radili u tom u skladištu.

– Upute su bile ovakve: Otvori test, izbaci upute, ubaci strane upute, zatvori test. Mijenjali smo uputstva s nekog jezika s uputstvima koja su bila na španjolskom, portugalskom i nekom slavenskom jeziku. Ako zamislite bilo koju filmsku scenu u kojoj prikazuju kineski sweatshop, tako je to izgledalo. Jednom su održali natjecanje u kojem smo se podijelili u ekipe. Ekipa koja je imala najviše tih složenih testova dobila je separe i tri boce po izboru u Ritzu u Zagrebu, rekao je jedan od studenata za 24sata.

Izdvojeni članak

Učenici po Fejsu prodaju testove za COVID koje su dobili u školi, Fuchs: Ne vjerujem da su srednjoškolci

Mihalić je još 2017., dok je imao 18, otvorio svoju tvrtku koja se bavila prodajom odjeće

Studenti su ispričali kako su neko vrijeme plaću dobivali u kešu, a kasnije bili plaćeni preko studentskog ugovora preko SC-a. Satnica im je bila 45 kuna, a sve što su morali raditi je mijenjanje uputa tih testova i pakiranje u kutije. Inače, ‘poduzetni’ Filip još je ranije imao problema sa zakonom. Prije tri godine osuđen je za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci je prijavljen za prijetnje i silovanje.

No, Mihalić je javnosti postao poznat još 2017. kada je imao 18 godina i pokrenuo vlastitu tvrtku ‘Buryen’ za prodaju odjeće koja je bila vodootporna. Prema pisanju 24sata, upravu se preko te tvrtke bavio Covid testovima i isplaćivao plaće studentima. Te 2017. Mihalić je bio prisutan u skoro svim medijima kojima se hvalio da će postati ‘novi Mate Rimac’.

Izdvojeni članak

Filipu je tek 18. godina, a već je razvio jedinstven modni brend: Ovakvu odjeću ne proizvodi nitko u Europi

‘Oduvijek sam bio sklon biznisu i takvim idejama’

I za naš portal je tada dao intervju gdje nam je rekao kako je njegova tvrtka ‘jedina je tvrtka u Europi koja legalno prodaje odjeću s nanotehnologijom’.

– Moja partnerska tvornica i suvlasnica patenta je zajedno sa jednim tehnološkim institutom iz Kine u Shanghaiu, a ja sam potpisao ugovor za zastupništvo takve tehnologije na području cijele Europe. Nije postojao neki ključni moment u kojem sam dobio tu ideju, ali oduvijek sam bio sklon biznisu i takvim idejama, govorio nam je tada Filip.