Pretraga

Učenici po Fejsu prodaju testove za COVID koje su dobili u školi, Fuchs: Ne vjerujem da su srednjoškolci

A- A+

Ovog ponedjeljka krenula je provedba nove mjere za većinu učenika – neobavezno samotestiranje na COVID-19. Za učenike koji će se samotestirati ukida se samoizolacija, a testiraju se kućnim antigenskim testovima koje su dobili u školama. Za njihovu kupnju iz proračuna je utrošeno preko 26 milijuna kuna, a vrlo brzo nakon što su podijeljeni učenicima u grupi maturanata našli smo nekoliko oglasa o prodaji testova. Ministar, pak, ne vjeruje da testove prodaju srednjoškolci.

Screenshot: srednja.hr/Maturanti 2021./2022.

U drugoj polovici prošloga tjedna u škole su počeli stizati prvi kućni antigenski testovi, od njih tri milijuna koliko će ukupno kroz veljaču biti distribuirano školama. Ideja je da se učenici jednom tjedno testiraju na COVID-19, ali kada se u pojedinom razredu pojavi pozitivan slučaj. Za nabavku ovih testova iz proračuna je izdvojeno 26 milijuna kuna, a u prvom tjednu učenici su dobili po dva testa.

Testovi se prodaju za 20-ak kuna

Već krajem prošloga tjedna, a i danas kada su učenicima podijeljeni testovi, u našoj grupi za maturante Maturanti 2021./22. pojavili su se prvi oglasi za prodaju tih testova. Teško je procijeniti radi li se o šali ili ne, ali testovi su se nudili po cijeni značajno manjoj od one u ljekarnama – po 20 i 25 kuna. Jasno, kako se radi o radnji koja baš i nije po propisima, a uz to ni nema veze s temom grupe, oglase smo uklonili čim smo ih uočili.

Sankcija za one koji se odbiju testirati – nema. No, učenici koji nemaju evidentiran negativan test, a nisu cijepljeni s dvije doze ili preboljeli pa cijepljeni jednom dozom, moraju u samoizolaciju. Roditelji koji odbijaju testirati svoje dijete u pravilu potpisuju posebni obrazac Ministarstva i ne preuzimaju testove. No, kod maturanata je situacija drugačija – oni odlučuju za sebe.

– Punoljetni učenici mogu sami odlučiti o sudjelovanju u programu redovitog samotestiranja učenika. Nije predviđen poseban obrazac za takve slučajeve, možete samostalno prilagoditi obrazac kako bi bio prikladan za punoljetne učenike, savjetovalo je Ministarstvo ravnateljima škola.

Izdvojeni članak

Detalji nove mjere u školama: Ministarstvo odgovorilo na 46 pitanja oko testiranja učenika

Ministar ne vjeruje da učenici prodaju testove

A što o prodaji testova kažu iz Ministarstva obrazovanja? Pa, ministar Radovan Fuchs, koji je jutros gostovao na N1 televiziji, ne vjeruje da to rade srednjoškolci.

– Ja osobno smatram to jednom u nizu provokacija koje su se dešavale i to od onih koji se suprotstavljaju bilo kojoj mjeri koju donosi Stožer. Prvi dan nakon što je krenula distribucija pojavio se oglas u Plavom oglasniku da netko prodaje dva testa. Ne vjerujem da su, koliko god bili srednjoškolci, ne vjerujem da su to oni stavili. To je smišljena provokacija onih koji se suprotstavljaju svemu i svačemu, zaključuje Fuchs, prenosi N1.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap