Pretraga

Sindikat: Ravnatelj Veterinarskog instituta sam si je povećao dodatak na plaću, no nije smijenjen

A- A+

Iako je Državna revizija još 2017. utvrdila niz nepravilnosti u radu Hrvatskog veterinarskog instituta, njegovo vodstvo nije smijenjeno, upozorava Sindikat znanosti. Ravnatelj Boris Habrun sam si je povećao dodatak na plaću, dodatke su dobivali i neki drugi zaposlenici po nejasnoj osnovi, a nije se vodila ni evidencija o korištenju službenih automobila. Ministarstvo je moglo imenovati nove članove Upravnog vijeća, no to nije učinilo.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Stanje na Hrvatskom veterinarskom institutu pokazatelj je nedjelovanja institucija, a posebice Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustvrdio je u ponedjeljak Petar Pervan, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sindikat je na press konferenciji upozorio na netransparentno upravljanje financijama instituta, zbog kojeg su još u srpnju 2017. Ministarstvu uputili zahtjev za upravnim nadzorom, no on nije započeo.

– Neke radnje su poduzete i od strane policije. Iako su istraživački institut, imaju izdašne prihode, a oni se dijele na krivi način, upozorio je Pervan.

Ravnatelju plaća 30.000 kuna?

Institutu, naime, godišnje ostaje preko 100 milijuna kuna. To mogu zahvaliti činjenici da rade analize krvi i druge pretrage za Ministarstvo poljoprivrede, no zaposlenici vide problem jer se ne stignu baviti znanošću.

Izdvojeni članak

Predstavnica Sindikata: Studenti Fakulteta hrvatskih studija ne mogu dobiti pravu diplomu

– Obilje novca uzrokovalo je i obilje problema, sažeo je Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata.

Kazao je kako je ravnatelj sam sebi određivao dodatak na plaću. Tako ga je 2014. povećao s 30 na 50 posto pa mu je plaća, prema Sindikatu, iznosila oko 30.000 kuna neto. Plaću si je povećao bez znanja drugih zaposlenika.

– Nagrađivani su se podobni, a kažnjavali nepodobni, kaže Pervan.

Državna revizija 2017. je konstatirala nepravilnosti u radu Hrvatskog veterinarskog instituta.

– Čini se da su državnoj reviziji dali na uvid stare, a ne važeće, pravilnike, smatraju u sindikatu.

Zaposlenicima nisu plaćali rad subotom

Upravno vijeće nije vidjelo ni problem u činjenici da Institut ne plaća dodatno rad subotom. To je tek ispravljeno nakon nalaza inspekcije rada.

Izdvojeni članak

Na nekoć popularnoj Veterini ostalo 15 praznih mjesta: ‘Struka nam se ne cijeni dovoljno’

No Upravno vijeće nije vidjelo ni druge probleme u poslovanju Instituta, pa je ravnatelj Boris Habrun lani ponovno izabran na dužnost.

– Čini se da su svi zaposlenici upregnuti kako bi povećali prihode Instituta. Kakva je to tržišna orijentacija?, zapitao se Pervan te konstatirao kako ona potkopava znanstvenu misiju Instituta.

Dr. sc. Relja Beck ustvrdio je da se znanstvenike u Institutu procjenjuje prema tome koliko su novaca zaradili, a ne po tome koliko su znanstvenih radova napisali i predavanja održali.

Tvrde da rade na tržištu, a zapravo posluju s Ministarstvom poljoprivrede

Njegov kolega dr. sc. Tomislav Bedeković naglasio je da nikad nisu dobili odgovor nadležnih institucija na primjedbu da je pravilnik na plaće donesen suprotno zakonu.

– Najveći rad na tržištu ostvaruje se prema ugovorima s Ministarstvom poljoprivrede bez ikakve provedbe javnog natječaja, kazao je Bedeković.

Upozorio je kako određeni zaposlenici iz privatnih prihoda instituta, što je zapravo novac državnog proračuna, dobivaju dodatke na plaću i do 70 posto. Bedeković je ispričao kako mu je zbog upozoravanja na probleme na perfidan način onemogućeno napredovanje.

Problematiku Instituta razotrio je Miljeko Šimpraga, aktualni prorektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je bio imenovan za predsjednika Upravnog vijeća. No s te je pozicije kasnije smijenjen uz obrazložnje da je problem što mu je supruga zaposlena na istom tom Institutu. Nakon Šimpragina otkrića, Sindikat je krenuo u borbu protiv nepravilnosti.

Sindikalna pravnica Ana Petošić ispričala je kako su na Institutu pronađene još neke nepravilnosti – od zapošljavanja suprotnog pravilnicima do korištenja službenih automobila u privatne svrhe.

– Logično bi bilo da se nakon ovakvog nalaza državne revizije smijeni ravnatelja, no to se nije dogodilo. Ministarstvo je moglo na to utjecati smjenom Upravnog vijeća, ali nije učinilo ništa, kazala je Petošić.

Sindikalci dali ostavke iz straha

Glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić kazao je da je u tri godine četvero sindikalnih pobjednika dalo ostavku jer nije moglo izdržati pritisak.

Da pače, dio zaposlenika osnovao je vlastitu podružnicu sindikata koju je kao svoju prihvatio Sindikat službenika i namještenika.

– Pa što Sindikat službenika i namještenika ima raditi u sustavu znanosti?!, zapitao se Ribić.