Pretraga

Predstavnica Sindikata: Studenti Fakulteta hrvatskih studija ne mogu dobiti pravu diplomu

A- A+

Vesnica Garašić, predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Senatu Sveučilišta u Zagrebu, gostovala je u Newsroomu N1 televizije, gdje je pokušala objasniti kompleksnost priče i probleme oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija. Zbog neriješenog statusa ustanove, smatra Garašić, upitne su i diplome studenata Hrvatskih studija.

Vesnica Garašić, Unizg foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Glavni je problem što je moć koncentrirana u rukama jednog čovjeka, istaknula je Vesnica Garašić, govoreći o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Ne prestaju stizati priopćenja oko Hrvatskih studija: Ribić tvrdi da bi Barišić trebao biti zahvalan ministrici

Predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Senatu Sveučilišta u Zagrebu gostovala je u Newsroomu N1 televizije, gdje je pokušala objasniti probleme oko osnivanja novog fakulteta.

Nakon što je Fakultet, podsjetimo, upisan u Sudski registar bez prethodne suglasnosti ministrice, Barišić je optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija.  Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar, pa su s Fakulteta hrvatskih studija podigli kaznenu prijavu protiv Divjak zbog sumnje da je ministrica zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time zloporabila svoj položaj i ovlasti.

Sporni ugovori o radu, velike ovlasti dekana Barišića

Kao jedan od vodećih problema pri osnivanju novog fakulteta Garašić vidi činjenicu kako je odlukom o njihovom osnivanju propisano da će dekan ponuditi nove ugovore zaposlenicima, a prema Zakonu o radu ti ugovori moraju biti automatski produženi, umjesto da se potpisuju novi.

Izdvojeni članak

Divjak o pokretanju kaznene prijave protiv nje: ‘Tumačim to kao pokušaj pritiska i zastrašivanja’

Spornim vidi ovlasti novog dekana da imenuje ljude na sve funkcije.

Također, iako je dekan Pavo Barišić uime Fakulteta tužio Ministarstvo znanosti i obrazovanja zbog neizdavanja dopusnice, Garašić kaže da su vlasti zapravo izlazile u susret Hrvatskim studijima.

– Ministarstvo Studijima gleda kroz prste već dulje vrijeme, što zbog studenata, a što zbog zaposlenika. Oni su još davno trebali postati fakultet, smatra Garašić.

Kakvu će diplomu dobiti studenti?

No način na koji se sada osnovala nova sastavnica Sveučilišta, upozorila je sindikalistica, nije zakonit.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Sindikat o pravnom vakuumu novog faksa: ‘Hrvatski studiji su postali privatna prćija prorektora Čovića’

– S jedne je strane ugašena podružnica, dok s druge strane Fakultet nije legalno potvrđen, ističe.

Zapitala se i tko će isplatiti plaće zaposlenicima, ali i naglasila kako studenti ne mogu dobiti prave diplome.

Studenti ne mogu dobiti diplomu sveučilišnog odjela, ali ni fakulteta, oni nemaju zakonski pravnu diplomu jer HS nije upisan u Upisnik visokih sveučilišta, upozorila je Garašić.

Najbolji kadar otišao je sa Studija

Dotaknula se i kvalitete znanstvenog i obrazovnog kadra.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

For dummies: Objašnjavamo slučaj Hrvatskih studija u 6 koraka

– Kvaliteta Hrvatskih studija prije nekoliko godina nije bila upitna, ali je u međuvremenu zaposlen kadar koji se sa znanstvenim dostignućima ne može uspoređivati s ekipom znanstvenika i profesora koji su radili na HS-u i zbog kojih je HS reakreditiran kao najbolji na području humanističkih znanosti, kaže.

Rekla je kako je sa Studija otišlo oko 20, a zaposleno je 40-ak novih ljudi te kako je to sve odobrio prorektor Ante Čović, široj javnosti poznat i po tome da ne želi otići u mirovinu iako je ispunio sve uvjete.

Na pitanje o počasnom doktoratu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kazala je samo kako je rok rada povjerenstva odavno prošao.

POGLEDAJTE VIDEO: