Pretraga

Sindikati dali zeleno svjetlo za štrajk u školama i faksevima: ‘Vlada smanjuje realne plaće’

A- A+

Čini se da bi uskoro moglo doći do novog štrajka u školama i na fakultetima. Vlada je ponudila osnovice za plaće u javnim službama od 2%, što su svih jedanaest sindikata javnih službi jednoglasno odbili. Osim toga, donijeli su odluke zbog kojih se čini da bi moglo ponovno doći do novog štrajka.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019.| foto: srednja.hr

Nakon neuspješnih pregovora, čini se da bi moglo doći do novog štrajka. Odluka je to svih jedanaest sindikata javnih službi, među kojima se nalaze i oni iz školstva i znanosti: Sindikat hrvatskih učitelja,
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu – preporod.

Uz ta četiri sindikata, sudjeluju i ostali iz javnih službi: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat kliničkog bolničkog centra Zagreb. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Sindikati dali zeleno svjetlo za štrajk u školama i faksevima: ‘Vlada smanjuje realne plaće’

– Nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade RH, sindikati su pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade kojom u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od 2% od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata javnih službi – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Obzirom da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3% rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4% od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i  gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji.

Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan, piše u priopćenju koje potpisuje Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, v.r.

Također, u ponedjeljak, 4. travnja 2022. godine, održat će se sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, gdje se pregovara o plaćama. Na sjednici će biti prisutan i premijer, Andrej Plenković.