Pretraga

Sjećaš li se ovih načina na koje smo prije dolazili do glazbe?

A- A+

Godine su rane dvijeitisućite. Dolaziš kući iz škole, baciš oko na Dnevnik kojeg tvoji gledaju na televiziji u dnevnom pa sjedaš za obiteljsko računalo (dobra je šansa da je i ono u dnevnom boravku jer su tvoji htjeli „imati oko“ nad time što radiš). Pokrećeš mašinu, spajaš se na internet i pališ MSN gdje su svoji tvoji prijatelji već online. Pokrećeš Winamp (ili AIMP ili MusicBee) i vrtiš se po folderima s glazbom. Ubrzo Sk8r Boi od Avril Lavigne trešti iz tvojih slušalica.

A1 Xplore Music by Deezer

Foto: Unsplash/Promo

Ako ti ova slika zvuči poznato, onda se sjećaš muka po „starom“ internetu i različitih (često piratskih) načina na koje smo dolazili do glazbe. Ako si pak mlađi i imaš tu sreću da odrastaš uz YouTube, streaming servise i društvene mreže, znaš da ti je sva glazba svijeta nadomak ruke.

Nedavno smo isprobali novu uslugu A1 Xplore Music by Deezer. Budući da smo generacija koju je zahvatilo rođenje interneta, nismo mogli ne usporediti svoje kaotično iskustvo slušanja glazbe u djetinjstvu s jednostavnošću streaming servisa koji su dostupni danas. Malo jesmo nostalgični, ali ni za što ne bismo mijenjali komfor kakvog pruža streamanje.

U sad već drevnoj prošlosti, morali smo biti kreativni

Dok je internet bio još u povojima, a računala su bila divovska postrojenja sa snagom procesuiranja informacija današnjih smartphone-a, posjedovali su ih samo rijetki sretnici. Među kućanstvima su tada kružili „preprženi“ CD-ovi od kojih je svaki, zahvaljujući ograničenom prostoru, mogao sadržavati maksimalno 80 minuta glazbe. Nešto kasnije su CD-e zamijenili USB stickovi, no osnovna premisa je ostala ista. Ograničen prostor, loša kvaliteta i upitan glazbeni ukus „dilera“ sadržajem.

Vrlo brzo su se pojavili prvi mobiteli, a s njima i nove mogućnosti razmjene glazbe. Pomoću infrared-a, koji funkcionira slično kao bluetooth ili Wi-Fi koji su ga brzo zamijenili, mogli smo razmjenjivati datoteke, ali samo ako su bile male i jako loše kvalitete. Položili bismo mobitele na stol jedan kraj drugog, tako da se infrared port-ovi dodiruju i čekali neko vrijeme da se pjesma prebaci.

Dolaskom interneta stvari su se promijenile. LimeWire je bio program pomoću kojeg se dokumente skidalo direktno od drugih korisnika, a skinuti ono što želite bilo je ravno dobitku na lutriji. Pokrenuli biste program da skinete ’50_Cent_In_da_Club.mp3′, čekali pola sata na download i na kraju završili, u najboljem slučaju, sa švedskom heavy metal obradom te pjesme u užasnoj kvaliteti. U najgorem slučaju ste skinuli malware program kojeg se nećete riješiti sve dok je računalo na životu.

Streamanje stupa na scenu

Dinosaur-tehnologije kao što su infrared ili bluetooth brzo zaboravljene dolaskom novih, boljih načina slušanja glazbe. LimeWire i slični programi su s vremenom izgurani s tržišta sudskim tužbama, no ne prije nego su opasno oštetili glazbenu industriju. Glazbenici od takvog dijeljenja glazbe nisu mogli zarađivati, što je bilo posebno štetno za male, indie umjetnike.

Čak i slušanje glazbe kroz YouTube, kojem smo pribjegli u novije vrijeme, ima svoje nedostatke. Primjerice, reklame koji nas prekidaju u slušanju te prijenos koji zastajkuje ako je internet sporiji. U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj su se pojavili servisi specijalizirani za streamanje glazbe koji su riješili probleme ne samo glazbene industrije, već i korisnika. Može se reći da su napravili malu revoluciju u slušanju glazbe, a Deezer je bio prvi od njih.

Naša novinarka Ana Šoda isprobala je uslugu A1 Xplore Music by Deezer koju je aktivirala besplatno za prva tri mjeseca korištenja. Prenijela nam je svoje iskustvo iz prve ruke.

A1 Xplore Music by Deezer

A1 Xplore Music by Deezer | foto: A1

Kako to izgleda danas?

– Sama instalacija Deezera je bila jednostavna – prvo sam ga aktivirala u aplikaciji Moj A1, a zatim mi je došla SMS poruka u kojoj se nalazio link gdje sam otvorila račun preko kojeg sada slušam glazbu. Pri prvom ulasku u aplikaciju, mogla sam izabrati omiljene izvođače. Ono što mi se svidjelo jest što mi je Deezer odmah nudio slične izvođače onim odabranima, pa je to sve skupa trajalo tek koju minutu, ispričala nam je Ana.

Nakon aktivacije sve je spremno za preslušavanje glazbe, a Ana kaže da su ju dočekale playliste napravljene za nju prema podacima koje je unijela na početku. Riječ je o značajki Flow – neprekinuta glazbena podloga koju Deezer priprema za svakog korisnika individualno.

– To mi se svidjelo zato što su sve pjesme bile u potpunosti pogođene, ne znam jesam li možda jednu ili dvije ‘skippala’, rekla je, a posebno ju je oduševila značajka Songcatcher.

– Ono što Deezer ima, a ostale aplikacije preko kojih sam slušala glazbu nemaju, jest što može prepoznati pjesme koje se slušaju negdje u blizini. I dalje mi je žao što nije uspio prepoznati moje pjevanje (bi li to itko uspio?), ali je i dalje jako praktično i korisno, prenijela nam je.

Nema reklama niti straha od toga da će nešto ‘štekati’, dodala je, a pjesme se mogu preuzeti i slušati i kada nemate pristup Internetu. I najbolje od svega, sve je pregledno i jasno, zaključila je Ana.

A1 Xplore Music by Deezer

Foto: screenshot

Zlatno doba zaljubljenika u glazbu

Za jako malu cijenu putem Deezera imamo pristup bazi od 73 milijuna pjesama. U vrijeme piratskog slušanja glazbe, kada smo mogli birati između plaćanja za svaki pojedinačni album ili pjesmu (ili ilegalnog downloada koji je bio besplatan, ali potencijalno opasan), to je bilo nezamislivo.

Sada nam je i otkrivanje nove glazbe lakše, zahvaljujući kolaborativnim playlistama i algoritamu koji nam predlaže nove glazbenike prema onome što nam se već sviđa. Zaljubljenici u glazbu koji su preživjeli eru ranog interneta o tome su mogli samo sanjati.

A1 nudi Deezer po najpovoljnijoj cijeni od 29 kuna mjesečno u individualnoj ponudi, a ima i najduže besplatno razdoblje od 3 mjeseca. Obiteljski paket, odnosno Deezer Family model, neograničeno može koristiti do šest članova kućanstva po zajedničkoj cijeni od 59 kuna mjesečno, odnosno manje od 10 kuna mjesečno po osobi. Svaki član ima vlastiti profil, a moguće je napraviti i posebni Kids profil. Korisnici paketa, glazbu mogu simultano slušati na čak 13 različitih uređaja koje mogu povezati na jedan Deezer family pretplatnički račun.

Više o ponudi A1 Xplore Music by Deezer pročitajte ovdje.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i A1 Hrvatska.