Pretraga

Škola iz Crne Gore maturantu s majice fotošopirala natpis ‘Nismo zaboravili – NE U NATO’

A- A+

Maturantu iz Crne Gore Vanji Jotiću uredništvo školskog časopisa ‘Eho’ je na godišnjoj fotografiji, bez njegovo znanja, s majice izbrisalo natpis ‘Nismo zaboravili – NE U NATO’. Prema ravnatelju Gimnazije Kotor učenik je prekršio statut škole, dok mladić tvrdi kako su mu fotošopiranjem ugrozili njegova osnovna ljudska prava.

foto: www.vijesti.me

Đaci Gimnazije Kotor nedavno su se fotografirali za posljednji broj školskog časopisa ‘Eho’ pa se maturant Vanja Jotić pojavio s majicom na kojoj je stajao natpis ‘Nismo zaboravili – NE U NATO’.

Kako bi izbjegli kršenje statuta škole uredništvo časopisa odlučilo je izbrisati poruku s majice te su bez Jotićevog znanja objavili izmijenjenu fotografiju, pišu vijesti.me.

Izdvojeni članak

Maturantica koja živi za glazbu: Samo želim svirati nije mi važno gdje i kada

Maturant tvrdi da je ugroženo njegovo osnovno ljudsko pravo

– Moja majica u časopisu je potpuno bijela i nema nikakvih natpisa na njoj. Kada sam priupitao profesora, koji je radio na izradi tih fotografija, odgovorio mi je da sam se ja tako i slikao, iako se vidi izbjeljivanje i korištenje fotošopa, izjavio je ‘Vijestima’ maturant Vanja, koji je član Pokreta za neutralnost Crne Gore.

Jotić smatra kako su ovakvim postupkom ugroženo njegovo osnovno ljudsko pravo na slobodno izražavanje osobnog mišljenja, a s obzirom na to kako je sve napravljeno bez njegovo znanja, ističe kako je riječ i o prijevari.

Izdvojeni članak

Porodiljstvo: Maturanti snimili promotivni video o jednoj od najstarijih svjetskih profesija

Škola po zakonu ne smije podržavati objavljivanje bilo kojeg političkog opredjeljenja

– Shodno odredbama Statuta reguliraju se dužnosti učenika pa pored ostalog piše i da tijekom nastavne godine učeniku nije dozvoljeno izazivati nacionalnu i vjersku netrpeljivost, politički se organizirati i djelovati u interesu neke političke stranke, izjavio je ravnatelj Božo Perović.

Ravnatelj Gimnazije Kotor naglasio je da škola kao obrazovno-odgojna institucija ne smije podržavati objavljivanje bilo kojeg političkog opredjeljenja, jer bi time prekršila zakon. Perović objašnjava kako i on ima svoj stav o ulasku Crne Gore u NATO savez, ali ga zakonski ne smije promovirati u aktivnostima škole koju vodi.