Pretraga

Školske tajnice planiraju krenuti u štrajk: ‘Dosta nam je izmišljanja da su ravnatelji na sastanku’

A- A+

Posljednjih nekoliko mjeseci, daleko od očiju javnosti, stotine školskih tajnica i tajnika krenulo se sastajati i ozbiljno planirati organiziranje. Nezadovoljne tretmanom ranvatelja i ravnateljica, i činjenicom da stalno moraju izmišljati da su na nekom sastanku kada zazvoni telefon, odlučile su osnovati vlastiti sindikat. Sindikat školskih tajnica, očekuju, trebao bi privući veliki broj članova, a odmah po organiziranju krenut će u štrajk. Glavni zahtjev je da se više ne moraju javljati na telefon umjesto ravnatelja, već da svi oni dobiju službene mobitele.

tajnica se javlja na telefon

Ilustracija: Unsplash; Antonino Visalli

Prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području Republike Hrvatske djeluje 1.314 matičnih školskih ustanova. Drugim riječima, to znači da imamo točno 1.314 ravnatelja ili ravnateljica osnovnih i srednjih škola diljem države. Svaka od tih škola, osim ravnatelja, ima i tajništvo. Tajnici i tajnici najčešće su ‘gatekeeperi’ u našim školama. Oni se javljaju na telefone kada se zove, dobivaju upite novinara i roditelja, i direktna su veza s ravnateljima.

Oni su često zaboravljeni dio našeg školstva. Kad se priča o prosvjetarima, obično se misli na nastavnike i učitelje u osnovnim i srednjim školama, ponekad se govori o ravnateljima, no o tajnicima i tajnicama nikako. No, to bi se od danas moglo promijeniti. U posljednjih su nekoliko godina, otkako je porastao interes javnosti za djelatnost škola i ravnatelja, školske tajnice pod posebnim pritiskom. Dnevno znaju dobiti i po nekoliko poziva, a na njima je velika odgovornost da budu medijatorice između zainteresirane javnosti i ravnatelja. Nalaze se, takoreći, između dvije vatre. Kako neslužbeno doznajemo, proteklih godina zbog toga se među njima počelo javljati snažno nezadovoljstvo.

‘Svaki dan lažemo da su ravnatelji na sastanku’

Koliko je snažno to nezadovoljstvo svjedoči i činjenica da su se posljednjih nekoliko mjeseci počele neformalno sastajati i tako je nastala inicijativa školskih tajnica. Spojilo ih je nezadovoljstvo, s jedne strane, ljutih roditelja i sumnjičavih novinara, a s druge strane ravnatelja koji se ne žele javljati na telefon i preuzeti odgovornost već sve prebacuju preko njihovih leđa. Razgovarali smo s jednom od istaknutijih članica neformalne inicijative koja nam kaže kako im je svega već pomalo dosta. Najavila nam je plan osnivanja novoga Sindikata školskih tajnica te mogućnost štrajka koju još uvijek razmatraju.

– Znate li kako se mi osjećamo kad svaki dan moramo izreći barem jednu laž? Svaki put kad zazvoni telefon i netko zatraži ravnatelja, mi smo primorane reći da je na sastanku. U osam ujutro, u podne, poslijepodne. U stvarnosti, ravnatelji su rijetko na sastancima, ali protokol je takav da to svima govorimo. Onda nas roditelji, nekad i vi novinari, zovu po drugi ili treći put, i kada im kažemo da su ravnatelji na sastanku, postanu ljutiti. Postavljaju nam pitanja na koja mi ne znamo odgovoriti, a neki od njih znaju biti i bezobrazni. To je nevjerojatan stres, požalila nam se jedna tajnica iz zagrebačke srednje škole koja je, iz straha od posljedica u matičnoj školi, željela ostati anonimna.

‘Naše zdravlje nema cijenu’

Sav taj stres, priča nam, godinama se gomilao. Laži su postale providne. Mnoge od njih svojim su ravnateljima pokušale objasniti da već svi shvaćaju da se ne može po cijeli dan biti na sastancima i da su to priče za malu djecu. No, oni ih, kaže, ne slušaju.

– Nije ih briga što mi ispadamo najveći lažovi u državi. Pa tko je to na sastanku pet puta tjedno, svaki dan po šest sati? I onda nas nazivaju uhljebima, a mi se cijeli dan javljamo na telefone i smišljamo izgovore za ravnatelje. Znate li kako je to teško? Pa što da kažem ljudima, da je išao sa sinom u shopping? Propala bih u crnu zemlju od srama, a onda vjerojatno i dobila bukvicu od ravnatelja, a možda i otkaz, tko zna, kazala nam je.

Zbog svega su posljednjih nekoliko mjeseci odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Odlučile su se pobuniti. Kada se osnuje Sindikat školskih tajnica, prepričava nam naša anonimna sugovornica, očekuje se masovno učlanjivanje školskih tajnica iz svih dijelova države. Nakon toga, ukoliko dođe do dogovora, a ona, priznaje, očekuje da to neće biti problem, mogle bi krenuti i u štrajk.

– Naš glavni zahtjev je da svaki ravnatelj, uz tajnice, ima i svoj službeni broj mobitela na koji će ga roditelji i novinari moći dobiti. Neki se možda pitaju koliko će to sve koštati, a mi im poručujemo da se zapitaju koliko nas košta obraza što svaki dan moramo lagati kako bismo zadržale posao. Naše zdravlje nema cijenu, poručila nam je tajnica i najavila da uskoro možemo očekivati štrajk školskih tajnica.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.