Pretraga

Smijati se ili plakati: Ovo su najapsurdniji oglasi za stručno osposobljavanje

A- A+

Svima je jasno kako situacija po pitanju zapošljavanja mladih, a sukladno tomu i ponude oglasa, u Hrvatskoj baš i nije bajna. Slobodno možemo reći kako je dodatan problem nastao uvođenjem stručnog osposobljavanja za rad, koje je kod nas postalo jedini način ulaska na tržište rada, ali i na žalost u potpunosti zamijenilo pripravništvo i postalo supstitut za zapošljivost mladih. Kako se ova mjera proširila i na srednju školu, pojavljuju se oglasi koji su, u najmanju ruku, smiješni.

Foto: Facebook, Mreža mladih Hrvatske

Već smo pisali o nebulozama u oglasima za stručno osposobljavanje, a upravo na takve apsurdne situacije upozorava Facebook stranica Mladi radnici i mlade radnice. Kako je situacija u Hrvatskoj toliko tragična, sve što mladi mogu jest dobro se na nju nasmijati. Pa su na ovoj Facebook stranici posljednjih nekoliko dana imali pune ruke posla s oglasima za stručno osposobljavanje. 

Tako su, primjerice, na stranicama HZZ-a naišli na oglas za stručno osposobljavanje prodavačice, iako u trgovačkoj školi kroz sve tri godine postoji praksa putem koje se prikuplja radno iskustvo, što je u teoriji jedini cilj SOR-a. Osim onima koji žele besplatnu radnu snagu.

Jedna tvrtka iz Osijeka traži osobu bez iskustva da dođe kod njih na stručno osposobljavanje i to ni manje ni više nego na poziciju voditelja gradilišta. Splitsko kazalište traži SOR-ovca koji će odmah biti i voditelj računovodstva.

Grad Makarska, pak, na stručno osposobljavanje prima komunalne prometnike, a jedna banka pobrkala je lončiće, pa je pripravništvo u potpunosti izjednačila sa stručnim osposobljavanjem.

Institut IGH, koji je početkom ove godine otpustio 15 inženjera sada ipak treba novu radnu snagu, pa tako ova građevinarska institucija u ovom trenutku traži čak 31 osobu za stručno osposobljavanje.

Još jedan poslodavac traži na stručno osposobljavanje prodavačicu, a jedan od uvjeta zapošljavanja jest da osoba, odnosno budući polaznik ‘mora imati sklonost prema lijepom’, što god to značilo.

I za kraj, apsurd svih apsurda – u Međunarodna zračna luka Zagreb traži osobu koju će uvesti u poslove izrade ugovora o radu. 

– Tako blizu ugovoru o radu, a tako daleko, zaključuje ekipa koja stoji iza stranice Mladi radnici i mlade radnice.