Pretraga

Šokirani strojovođa: Djeca su hodala željezničkim mostom u Zagrebu, skoro sam naletio na njih

A- A+

Svoje šokantno iskustvo na Facebooku je podijelio strojovođa Hrvatskih željeznica. U četvrtak je, vozeći vlak, na Hendrixovom mostu umalo neletio na hrpu djece, iako je taj most namijenjen samo željezničkom prometu. Iz HŽ-a građane upozoravaju da poštuju strogu zabranu kretanja po kolosijecima i neposredno uz kolosijeke.

Mladić hoda po Hendrixovom mostu iako vlak njime prolazi | screenshot: Facebook

– Za dlaku sam izbjegao nalet na hrpu djece koja su se šetala mostom. Sjetio sam im se bližnje i daljnje rodbine, ispričao je na Facebooku šokirani strojovođa.

Vozeći vlak broj 961 na željezničkom Hendrixovom mostu umalo je u četvrtak zgrazio djecu koja su njime hodala, iako je to zabranjeno.

– Srećom, uočio sam ih na vrijeme, brzo zakočio i stao tik uz njih, prisjetio se scene koja je mogla završiti kobno.
Zaključio je kako ‘mladac na slici’ može taj dan slaviti kao drugi rođendan, dok je njemu svojom nepažnjom oduzeo dvije godine života.

Iz tvrtke HŽ Putnički prijevoz kažu da se radi o vlaku koji je u 15.30 krenuo iz Zagreba, a u 16.10 trebao biti u Sisku.

– Jučer je dolaskom vlaka br. 961 pred most strojovođa uočio grupu djece koja su hodala po mostu zbog čega je odmah počeo kočiti. Nakon zaustavljanja vlaka grupa djece udaljila se s mosta te je nakon što se uvjerio da je pruga prohodna, strojovođa nastavio vožnju, ispričala nam je glasnogovornica Mihaela Tomurad Sušac.

Pruga nije igralište!

IZ HŽ Infrastrukture pak upozoravaju kako je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom. Zabranjeno je i igrati se uz prugu, penjati na vagone i stupove kontaktne mreže, stajati na rubu perona kao i koristiti slušalice ili mobitel tijekom kretanja uz prugu.

– Nažalost, često svjedočimo nesrećama izazvanima neopreznim kretanjem pješaka uz željezničku prugu ili prelaženjem preko pruge na mjestima koja za to nisu predviđena, kažu.

Ljudi često zaboravljaju na opasnosti vlakova. Prije dvije godine javnost je potresla priča mladića koji je poginuo uslijed strujnog udara nakon što se popeo na vagon vlaka. Prijatelji kažu da je samo htio snimiti fotografiju.

Izdvojeni članak

Hodanje po vlaku nije šala: Kad fen može ubiti, kako ne bi željeznički vod

Iz HŽ Infrastrukture napominju da treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima i uz poštivanje prometnih znakova te željezničke signalizacije. Prije prelaska preko pruge obavezno treba stati. Ako je prijelaz osiguranim polubranikom treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

Vlak ne stiže zakočiti!

– Mjesta gdje se križaju pruga i cesta su uz oprez i poštivanje prometnih znakova sigurna za korištenje, no unatoč tome zbog neopreza ili brzopletosti i dalje se događaju nesretni slučajevi u kojima teško stradavaju djeca i odrasli. Zaustavni put vlaka iznosi i do 1.500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme, ističu.

Podsjećaju da HŽ Infrastruktura već više od 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju ‘Vlak je uvijek brži’ kako bi se sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. ‘Sigurnost počinje s tobom’, ‘Sigurno s Andrijom’ i ‘Slušaš krivu stvar’ samo su neki od slogana akcije namijenjene djeci osnovnoškolskoga uzrasta koja svakodnevno na putu do škole prolaze uz prugu ili preko nje.

Akcija se osim u školama provodi i na željezničko-cestovnim prijelazima, mjestima na kojima se križaju željeznička pruga i cesta. Cilj je kod vozača probuditi svijest o vlastitoj odgovornosti i istaknuti potrebu poštivanja prometnih znakova i propisa.

Međunarodne statistike pokazuju to da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju

– Apeliramo na sve sudionike u prometu, a osobito djecu i mlade, da poštuju prometna pravila i budu pažljivi kad se kreću uz prugu, zaključuju iz HŽ.

Budite oprezni, čuvajte se!

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap