Pretraga

Stiže nova mjera: Učenici će se prije dolaska u škole ponedjeljkom morati testirati

A- A+

Kako je za pojedine medije jučer otkrio potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, planira se uvođenje nove epidemiološke mjere za učenike. Naime, prije odlaska u školu ponedjeljkom učenici će trebati obaviti testiranje.

Foto: Unsplash

Jutarnji list doznaje kako će svi učenici uskoro trebati obaviti testiranje uoči odlaska u škole jednom tjedno. To je zbog sve većeg broja zaraženih i učenika u samoizolaciji plan koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem ukidanja samoizolacije za negativne učenike. Jutarnji piše da će se testovi distribuirati svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi ih dobili roditelji.

Božinović: ‘Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole’

– Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje, rekao je za Jutarnji list potpredsjednik Vlade Davor Božinović dodao da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro objaviti detalje.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako postoji intencija da bude što manje izostanaka učenika iz škola.

– Vidimo da omikron nije ugrozio zdravstveni sustav, da se veći broj zaraženih ne reflektira u znatno veći broj hospitaliziranih, niti u većem broju ljudi na respiratoru (…). Na tom tragu, želeći imati što više djece u učionicama, smatram da bi ovakvo rješenje, gdje bi se organiziralo testiranje, bilo primjereno. Što smo sigurniji, to bolje, kazao je Plenković.

Izdvojeni članak
online nastava

HZJZ objavio nove mjere, evo dokumenta: Promijenjena su pravila samoizolacije za učenike

Online nastava u preko 250 škola

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od utorka, piše Jutarnji, na online nastavi je ukupno 255 osnovnih i srednjih škola, pozitivnih učenika je 12.220, a nastavnika 1.810. U samoizolaciji je 6.766 učenika, no te podatke treba uzeti s rezervom jer djelatnici HZJZ-a ne stižu unijeti sve podatke zbog velikog broja samoizolacija.

Podsjetimo, jučer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nove preporuke za samoizolaciju. Ona se neće određivati za djecu do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Više o tome možete čitati ovdje.