Pretraga

HZJZ objavio nove mjere, evo dokumenta: Promijenjena su pravila samoizolacije za učenike

A- A+

Kako je u ponedjeljak i najavila zamjenica ravnatelja hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, objavljene su izmijenjene preporuke s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene. Glavna izmjena odnosi se na samoizolaciju za djecu mlađu od 18 godina.

online nastava

Foto: Unsplash; Compare Fibre

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je, kako je to i najavljeno, novu verziju preporuka koje propisuju kome se određuje mjera samoizolacije. Glavna novost odnosi se na djecu do 18 godina, budući da je u učeničkoj populaciji ukupno preko 20 tisuća onih koji su zbog zaraze ili samoizolacije na online nastavi.

– Karantene su oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja, stoji u izmjeni preporuke.

Također, novim preporukama izolacija je ‘skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.’

Izdvojeni članak

Na koronavirus pozitivno oko 13.500 djece školske dobi, HZJZ objavljuje nove mjere

U preporukama stoji i da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima i nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je i da osobe izuzete od karantene 5-7 dana nakon bliskog kontakta za zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju
pojave simptoma trebali bi se testirati se BAT ili PCR testom, stoji u najnovijim preporukama.

Novi dokument HZJZ-a možete detaljno proučiti u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [201.89 KB]