Pretraga

Što nakon faksa: Otišla volontirati, pa pronašla posao u Belgiji

A- A+

Hrvatska će za dva mjeseca biti punopravna članica Europske unije. Koliko god bilo euroskeptika, činjenca je da će se mladima otvoriti niz mogućnosti za mobilnost. Putovanje u druge zemlje, dodatna edukacija i usavršavanje, a možda i mogućnost zapošljavanja – sve to bit će birokracijski jednostavnije nego što je sada. Jedan od projekata Europske unije je i Europska volonterska služba, preko koje mladi mogu otići na godinu dana u stranu zemlju stjecati iskustva kroz volontiranje. Svi troškovi života u tih godinu dana su pokriveni, a sve što trebate je volja za avanturom.

Izvor: osobni album

Ukoliko ste završili fakultet ili srednju školu i ne znate što biste sa sobom ili ste postali samo još jedna brojka na burzi – uvijek možete otići volontirati u neku stranu zemlju. Godina dana u inozemstvu donosi mnogobrojna poznanstva, odličnu referencu za životopis, ali i učenje jezika i poznavanje kultura.

Donosimo vam prvu priču u seriji tekstova u kojem mladi ljudi opisuju svoja inozemna iskustva preko Europske volonterske službe. Tina Rumenović otišla je volontirati na godinu dana u Belgiju, međutim pronašla je posao i odlučila je ostati u inozemstvu.

Izdvojeni članak

Erasmus: Ovo se mijenja kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

Besplatan boravak u stranoj zemlji

Svaka osoba od 18 do 30 godina starosti može se prijaviti na neki od projekata u mreži Europske volonterske službe. To znači da će dobiti priliku otići u stranu zemlju na najviše godinu dana kako bi volontirala. Svoju priliku iskoristila je i 31 – godišnja Tina Rumenović.

– Za Europsku volontersku službu, EVS, sam saznala kad sam radila kao volonterka u nekoliko udruga civilnog društva u Zagrebu i to preko Volonterskog centra Zagreb, priča nam Tina, diplomirana studentica socijalnog rada. Dodaje kako je na brojnim projektima upoznala niz zanimljivih volontera koji su došli raditi u Hrvatsku, a kako je dobna granica 30 godina, odlučila je probati iskustvo volontiranja u stranoj zemlji.

Tina Rumenović je tako otišla raditi za ‘Friends of the Earth Flanders and Brussels’ , organizaciju članicu mreže ‘Friends of the Earth’. Organizacija se bavi sličnim akcijama kao i Zelena akcija u Hrvatskoj, a ovoj djevojci se to činilo kao odlična prilika.

Izdvojeni članak

Studiranje u Beču: Tako blizu, a tako daleko

Otišla na godinu dana, ostala za stalno

Iako je u posljednje dvije godine svega 30 mladih Hrvata na ovaj način iskusilo boravak u inozemstvu, oni koji su otišli imaju samo riječi hvale.
– Otišla sam volontirati, ali sam pronašla posao u ‘Friends of the Earth Europe’. Naučila sam nizozemski, ali i kako biti samostalna u radu i u timu. Posao sam pronašla jer sam volontirala, a to mi je dalo puno dodatnog iskustva i kvalifikacija za trenutni posao.

Danas Tina živi u belgijskom Gentu i priviknula se na svoju inozemnu karijeru u stranoj zemlji.
– Ne nedostaje mi hrvatski mentalitet. Najviše mi nedostaju prijatelji i obitelj, ali i klima. Ovdje je sunce rijetka pojava, pa je svaki sunčani dan praznik. Svejedno, znam da su u Hrvatskoj mogućnosti za posao u civilnom sektoru limitirane, pa sam zapravo jako sretna što sam ovdje, jer imam više opcija, objasnila nam je sugovornica.

Izdvojeni članak

Provjerite gdje u inozemstvu možete vrlo lako pronaći posao

Postupak nije kompliciran, potrebno je raspitati se

Iako mnogi misle da su programi poput ovog rezervirani samo za ‘najbolje’, to nije istina. Dovoljno je biti ambiciozan i imati želju ustati s kauča. Potrebno je pronaći projekt koji vam najbolje odgovara, poslati pismo motivacije i životipis, a onda pronaći organizaciju iz Hrvatske koja će vas poslati u inozemstvu.

Nakon prvog koraka čeka se potvrda strane organizacije i piše se projektni prijedlog nacionalnoj Agenciji za mobilnost i programe EU koja financira projekt.
Cijeli postupak traje oko dva mjeseca, a uključuje i sam trening prije odlaska. Najbitnije je da nije potrebno imati novaca kako biste se uključili u ovaj projekt, a niti je bitno poznavati strani lokalni jezik – jer on se s vremenom nauči.

– Nađite nešto što vas zanima, projekt koji se bavi vašim interesima i put pod noge. Vidjet ćete da će vam to biti iskustvo života, samouvjereno je zaključila Tina.

Za sve informacije oko projekata možete se javiti na kontakt koji se nalazi na ovoj poveznici.