Pretraga

Što se dogodi u vašem mozgu kada se ne sjećate ničega zbog alkohola

A- A+

Možda ne mnogima, ali nekima od vas sigurno se dogodilo da ste u subotu vani malo više popili, a da se u nedjelju ujutro ne sjećate zadnjih par sati prije kreveta. Pobudili ste se doma, ali ne znate kako ste tamo došli. Ne prepoznajete situacije sa slika na Facebooku i nemate pojma odakle ona komad pizze na noćnom ormariću. Evo zašto se to događa.

Mario Antonio Pena; Flickr

Izdvojeni članak

Afera Indeks: Osuđenik za preprodaju ispita više se ničega ne sjeća zbog alkohola

Ovakva je situacija poznata manje više svakome tko je iole upoznat s alkoholom. Ili se dogodila vama, ili nekome koga znate. 

Neke su alkoholne amnezije djelomične, a neke potpune. Kada se dogodi djelomična amnezija, osoba se ne sjeća samo dijelova večeri, ali ih može prizvati ako je se podsjeti. Kod potpunih amnezija, u pamćenju ostaje samo crna rupa, piše Gizmodo.

Alkohol utječe na receptore u hipokampusu koji prenose signale među neuronima, zbog čega mozak privremeno gubi sposobnost da stvara nova sjećanja. Možda ste pijani mogli žestoko raspravljati i raditi svakakve stvari, ali vaš mozak nema sposobnost da to zapiše u pamćenje. To je često posebno neugodno jer ste već pod utjecajem alkohola, te ste skloniji rizičnim ponašanjima. 

Mogu li se blackoutovi spriječiti?

Kao i kod mnogih boljki povezanih s alkoholom, bolje je imati pun želudac. Ako pijete na prazan želudac, razina alkohola u krvi podići će se brže. Također, bilo bi bolje i sporije piti. Mnogi znanstvenici povezuju blackoutove s brzinom kojom alkohol ulazi u sustav. Prije ćete sve zaboraviti ako udarite par rakija u nizu nego ako polako pijete vino. 

Žene češće pate od alkoholnih amnezija, jer im tijela slabije razgrađuju alkohol od muških. Imaju manji postotak vode u tijelu, a i luče manje enzima koji razgrađuju alkohol.

Također, kada nam se jednom dogodi blackout od alkohola, postoji veća šansa da će nam se dogoditi opet. Amnezije od alkohola nikako nisu dobra stvar, tako da kada nam se jednom dogodi, trebali bi na neko vrijeme stati s pićem, a ako se već odlučimo piti, trebali bi piti manje i sporije.

Izdvojeni članak

Ova aplikacija vam otkriva kada trebate stati s ispijanjem alkohola

Znači li blackout da postajem alkoholičar?

Pa i ne baš. Znanstvenici ovu pojavu istražuju još od 40-ih godina prošlog stoljeća, i iako se smatralo da je alkoholna amnezija početni znak alkoholizma, nisu otkrili čvrstu poveznicu između ove pojave i ovisnosti.

Manje-više radi se o naglom rastu razine alkohola u krvi. Može se dogoditi svima. Ipak, alkoholičari su skloniji amnezijama.

Sve u svemu, česte amnezije od alkohola ne bi se trebale shvaćati olako. Osim očitog problema, ponašanja kojeg bi se vjerojatno sramili da ga se sjećamo, svaki puta kada utječemo na rad mozga na tako snažan način da on ne može stvarati sjećanja, otvaramo put ka trajnim oštećenjima.