Ova aplikacija vam otkriva kada trebate stati s ispijanjem alkohola

Pokoja čašica alkoholnog pića, može pozitivno i opuštajuće djelovati na raspoloženje, no mnogi ne poznaju nikakve limite kada krenu piti. Za njih je prava stvar aplikacija Alcohol Tracker koju su razvili liječnici iz Singapura, a koja prati unos alkohola u organizam. Pređete li preporučenu mjeru, stiže upozorenje.

Danas je zbilja štošta moguće riješiti uz pomoć svakovrsnih aplikacija za mobilne telefone, a nova koja se pojavila trebala bi dokinuti nekontrolirano opijanje alkoholnim pićima.

Alkohol žene potiče na emotivnost, a muškarce na flert i varanje

Cilj je bio pomoći ljudima u kontroli ispijanja alkohola

Naime, liječnici iz Singapura su razvili Alcohol Tracker odnosno aplikaciju koja potiče korisnike da vode evidenciju konzumacije alkoholnih pića. Ako popijete preko maksimuma, preporučenog od strane jedne od dviju zdravstvenih organizacija koje možete odabrati, aplikacija će vam poslati notifikaciju s upozorenjem da ste prrekoračili dnevni ili pak tjedni limit, piše Livescience.com.

Isti medij piše da su znanstvenici kao cilj razvijanja ovog tehnološkog noviteta naveli pomaganje ljudima da bolje kontroliraju unos alkohola u organizam.

Uz to su napomenuli kako je ovo kontranapad na one developere koji razvijaju aplikacije koje promoviraju i potiču opijanje poput ‘Let’s Get Wasted’.

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Dnevni limiti za žene i muškarce

Alcohol Tracker funkcionira tako da mu vi kažete koliko ste piva, čaša vina ili ‘kratkih’ popili, a ostalo on račun sam.

Obzirom da različita pića sadrže i različit udio alkohola u sebi, aplikacija će te odnose pretvoriti u alkoholne jedinice koje se formiraju na osnovu smjernica National Institute for Health and Care Excellence iz Ujedinjenog Kraljevstva te kanadskog Network for Mood and Anxiety Treatmentsa.

Tako spomenuti National Institute for Health and Care Excellence, kao i većina relevantnih institucija preporučuje različite limite za spolove. Za žene je on negdje između dvije i tri alkoholne jedinice dnevno odnosno otprilike jedna čaša vina od 175 mililitara.

S druge strane muška je dnevna granica nešto veća odnosno otprilike oko 560 mililitara vina to jest nešto manje od tri 0,2 l čaše. Ili dva piva od 0,35 litara.

Odgovori