Pretraga

Stožer predstavio nove mjere: Maske će biti obvezne i na otvorenom u nekim županijama

A- A+

Stožer civilne zaštite upravo je predstavio strože epidemiološke mjere. U dvjema županijama obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara te se uvodi obveza nošenja maski na otvorenom na prostorima s većim protokom ljudi. Obvezne maske na otvorenom danas bi mogle biti odobrene i za područje glavnog grada.

Davor Božinović
Foto: Screenshot YouTube; Nova TV

Nacionalni stožer civilne zaštite upravo je održao konferenciju za novinare. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije donijeli su neke nove mjere, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini.

Obvezne maske i u Zagrebu?

Sve protuepidemijske mjere koje su vrijedile na nacionalnoj razini produljuju se do 15. travnja, uz neke promjene. Ponovno se zabranjuju treninzi i sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima osim za I. i II. rang sportaša i profesionalne sportaše. To se, naime, ne odnosi na teretane koje će, osim u određenim županijama, nastaviti raditi. Stožer će u vezi s tim, danas je najavljeno, nastaviti pratiti situaciju. Osim toga, na nacionalnoj razini ograničava se i rad dječjih igraonica i radionica.

Zbog nadolazeće turističke sezone, došlo je i do promjena s prelaskom preko granice. Obustavlja se prelazak granice iz Hrvatske u druge države, dok će se za ulazak početi priznavati i brzi antigenski test na COVID-19. Osim toga, vrijedit će i potvrda o cijepljenju kao i potvrda o tome da je osoba koja ulazi u RH preboljela COVID-19. Takva potvrda od sada će vrijediti ne devedeset dana, kao što je bio slučaj do sada, već 180 dana. Djeca do 7 godina starosti, pod uvjetom da u državu ulaze s roditeljima, neće morati imati potvrdu. Na zagrebačkom području planira se uvođenje i obveza nošenja maski na otvorenom prostoru, no te odluke Nacionalni stožer još nije potpisao. Te će odluke vjerojatno odobriti, kako je istaknuo načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u toku današnjeg dana.

– Ako ste sami, nema neke potrebe nositi masku. To je logično. Nisam vidio zagrebački zahtjev. Ako netko sam šeta psa, nije logično da nosi masku, pojasnio je Krunoslav Capak.

Nako njega je Božinović dodao da trebaju pogledati zagrebačku odluku te da ne može odgovarati na pitanja koja su hipotetska. Podsjetimo, zagrebački stožer predložio je maske na otvorenom bez iznimke, što je drugačije od ovoga o čemu su danas govorili Capak i Božinović.

Dvije županije donijele stroge mjere

Na prijedlog regionalnih stožera Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije na tim su područjima odobrene strože mjere. U tim se županijama uvodi obveza nošenja maski za lice na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi, što očekuje tržnice, prostore oko trgovačkih centara i slično.

Osim toga, uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od 20 do 6 sati. Ugostiteljski objekti koji služe hranu, slastice i piće to će moći činiti samo na otvorenim terasama, a radno vrijeme im se ograničava na do 20 sati. Dodatno, opet se u tim dvjema županijama zatvaraju sportski i rekreacijski centri u kojima se aktivnosti odvijaju u zatvorenom prostoru. To se odnosi i na teretane u tim županijama.

Sve produljene mjere, kao i one koje su danas donesene, počinju vrijediti od ponoć i bit će na snazi do 15. travnja.

Dopuna teksta, 31. ožujka u 19:13h

V. d. zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević održala je u popodnevnim satima konferenciju za medije. Obavijestila je kako je preuzela vođenje zagrebačkog Stožera te je rekla kako će povući prijedlog o obveznom nošenju maski na otvorenom.

– Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana prijedlogom da se po prvi puta uvede obveza nošenja medicinskih maski na otvorenom. Ovo je prilika pozvati sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju ruke i sve one predmete s kojima dolaze u doticaj. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku, rekla je Pavičić Vukičević, prenosi Dnevnik.hr.