Pretraga

Prisjetili smo se naših maturalaca: ‘Sada imam više empatije prema profesorima koji te vode’

Neka od najljepših sjećanja koja nas vežu uz učeničke dane jesu maturalci, posebice oni u srednjoj školi. Stoga su se naši novinari odlučili prisjetiti svojih maturalnih putovanja i ispričati koje su im se zanimljive zgode dogodile. Duje i Ramona na maturalac su išli van Hrvatske, dok je Hrvoja vrijeme za maturalac pogodilo baš kada je bila korona. Iako njegov razred nije išao u inozemstvo, uspjeli su na maturalac otići na Jadran.

klub zabava party

Foto: Unsplash

Maturalac u srednjoj školi mnogima je najljepše sjećanje iz školskih dana. Nema bolje zabave od nekoliko dana s ekipom iz razreda i profesorima koje je zanimljivo upoznati van zidova same učionice. Naši novinari, Duje, Ramona i Hrvoje u novoj epizodi Redakcija podcasta prisjetili su se svojih maturalnih putovanja i ispričali kako su se proveli i što su najzabavnije doživjeli.

Duje: ‘Sad kao odrasla osoba imam više empatije prema profesorima koji te vode na maturalac’

Dujin razred maturalac je proveo na relaciji Beč, Prag, Krakov i Budimpešta. Istaknuo je kako je njima kao učenicima bilo super, ali da tada nije shvaćao koliku odgovornost imaju profesori koji su bili s njima.

– Kad sam išao na maturalac glavno mi je bilo gdje ćemo sve ići van, gdje ćemo sve pit i koje ćemo sve klubove izaći. Iako se sjećam i svih kulturnih stvari koje smo obišli, s 18 godina ipak malo drugačije razmišljaš, odnosno neke druge stvari su ti bitne. Sad kad gledam kao odrasla osoba, kao kada imaš 17 ili 18 tebi je super jer ideš na taj maturalac i nemaš ni brige ni pameti, a sad s ovoliko godina imam više empatije prema profesorima koji te vode na taj maturalac, komentirao je Duje.

Istaknuo je da, iako su ih profesori svaku večer vodili u izlazak gdje se većina učenika opijala, ipak nije bilo nikakvih incidenata koji se na ovakvim učeničkim putovanjima znaju dogoditi.

Izdvojeni članak

Stvari koje ne smijete činiti na maturalcu ako ne želite da raska zove mamu da dođe po vas

Ramona: ‘Prvi put sam se više zbližila s ljudima iz razreda s kojima se inače nisam pretjerano ili uopće družila’

Kao i Duje, Ramona je također maturalac imala u inozemstvu. Put je uključivao Beč, Prag i Budimpeštu. Iako u početku nije htjela ići jer njena najbolja prijateljica nije išla te je smatrala da se neće imati s kime družiti, ispalo je potpuno suprotno.

– Ja sam imala drugačiji glazbeni ukus i u početku mi je išlo na živce što smo u autobusu morali slušati cajke i narodnjake, ali na kraju maturalca na povratku sam ja s njima pjevala ‘Kulu od stakla’. Zapravo sam se prvi put više zbližila s drugim ljudima iz razreda s kojima se inače nisam pretjerano ili uopće družila i bilo mi je jako zabavno s njima i drago mi je što sam ipak otišla, rekla je Ramona.

Dodala je i kako je u izlasku u klub jedina bila trijezna od kolega, ali i profesora te da je morala paziti na ostale kako bi svi živi i zdravi i na broju stigli natrag u hotel.

Izdvojeni članak

Njegov razred otišao na maturalac, a on ostao voziti rally: ‘Ne žalim zbog toga, bit će putovanja’

Hrvoje: ‘Nama nije bilo bitno da idemo negdje u inozemstvo, već da smo skupa i da se zabavimo’

Za razliku od Duje i Ramone, Hrvoje je bio generacija učenika koji su na maturalac trebali ići u vrijeme korona pandemije. Ispričao je kako se njegov razred borio za to da idu na maturalac, ali tada je bilo zabranjeno ići negdje van Hrvatske.

– Na kraju smo se izborili da idemo na maturalac negdje u Hrvatskoj. Išli smo na Pelješac, a posjetili smo i Hvar, Brač, Dubrovnik, Split i dolinu Neretve. Dan prije odlaska na put morali smo se testirani na koronu i jedan dečko je ispao pozitivan, ali bez simptoma. Tako da je on morao ostati doma u izolaciji. Nama nije bilo bitno da idemo negdje u inozemstvo, već nam je bilo važno da smo skupa i da se zabavimo, a to smo uspjeli i u Hrvatskoj, ispričao je Hrvoje.

Cijeli Redakcija podcast o maturalcu možete pogledati na našem YouTube kanalu ili na Spotifyu.