Pretraga

Štrajk započeo jutros, srednjoškolci podržavaju profesore

A- A+


Izdvojeni članak

Profesori štrajkaši neće dobiti plaću za taj dan

Sindikati su jutros započeli svoj jednodnevni štrajk upozorenja u školama, fakultetima ali i zdravstvenim institucijama. Matica sindikata zajedno sa sindikatom Preporod je nakon neuspjelog pokušaja mirenja s vladajućima pozvala sve na štrajk upozorenja protiv Vladine politke štednje u javnim službama.

Iako se do popodnevnih sati neće znati koliko je točno škola u štrajku, podaci na terenu sad govore da je odaziv jako visok. Tako u Splitu navodno štrajka više od 90 posto zaposlenika u javnim službama, a u mnogim školama se nastava ne odvija, saznaje MediaServis. Učenici su sretni što ne moraju doći na nastavu, te se slažu s profesorima u borbi za njihova prava.

Ravnatelji trebaju zbrinuti sve učenike koji se pojave u školi

Mnogi roditelji solidarizirali su se s nastavnicima i učiteljima, stoga nisu niti doveli svoju djecu na nastavu. Oni učenici koji su danas došli na nastavu trebali bi biti zbrinuti, osobito zato što je to bilo izravno uputstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za sve ravnatelje.

Podsjećamo, jučer su iz MZOS-a uputili priopćenje kojim apeliraju na ravnatelje da moraju osigurati djeci nastavu neovisno o tome što će neki ili većina profesora biti u štrajku.

Izdvojeni članak

Štrajka će biti, ali na nastavu svi moraju doći

Učenici sretni zbog slobodnog dana

Srednjoškolci uglavnom podržavaju svoje profesore u štrajku, a i sviđa im se što će imati slobodan dan.

– Mislim da je jedan dan štrajka premalo da profesori pošalju poruku Vladi. Podržavam ih, jer je to jedini način da se izbore za svoja prava, rekao nam je Kristian Dominik Rudež, maturant Pete gimnazije.

Dodaje kako jedan dan bez nastave učenicima neće predstavljati značajno zaostajanje u gradivu, a i svi su sretni jer imaju slobodan dan.

U Petoj gimnaziji učenicima je rečeno da mogu doći u školu, ali ako ne žele ne moraju.
S Kristianom se ne slaže učenica Martina iz jedne šibenske srednje škole, koja smatra da će zbog štrajka školarci izgubiti sate i biti u zaostatku s gradivom.

Prodavačice iz DM-a imaju veće plaće od profesora

Učenica trećeg razreda zagrebačke XVI. gimnazije, smatra da profesori trebaju imati sva svoja prava, te ih maksimalno podržava u štrajku.
– Žalosno je što naši nastavnici imaju puno manju plaću od prodavačica u DM-u, rekla nam je Andrea Andabak.

U XVI. gimnaziji nastave također neće biti, no mnogi učenici će svejedno doći na nastavu, jer nije sigurno da su baš svi profesori u sindikatima i da štrajkaju.