Pretraga

Štrajka će biti, ali na nastavu svi moraju doći

A- A+


Prosvjetni radnici sindikata Preporod, njih nešto više od 9 tisuća, u četvrtak štrajka. To znači da učenici čiji su profesori u ovom sindikatu, neće imati te satove u klasičnom smislu predavanja ili odgovaranja. Matica sindikata, koja pak broji oko 50 tisuća članova, danas treba proći postupak mirenja s ministrima, a ukoliko on ne uspije, pridružuje se Preporodu i također štrajka u četvrtak.

Profesori uključeni u sindikate, ali i brojni nečlanovi nesretni su jer su upravo oni ti koji imaju najniže plaće u javnom sektoru, a prije ljeta su dodatno ‘kažnjeni’ smanjivanjem plaća od 3, 5, 7 i 9 posto. Zbog toga kreću u jednodnevni štrajk upozorenja.

Izdvojeni članak

Jovanović za manje profesorske plaće upire prstom u školske računovođe

Profesori će doći na posao, ali neće obavljati svoju funkciju i podučavati

Iako je potvrđeno da prosvjetni radnici sindikata Preporod u četvrtak održavaju jednodnevni štrajk upozorenja u 330 škola u državi, profesori će svejedno doći u školu.
– Učitelji i profesori će doći na posao, ali će jednostavno sjediti za katedrama i neće obavljati svoju osnovnu funkciju, kazao je čelnik sindikata Željko Stipić.

Zbog toga će se nastava održati, ali vjerojatno u drugačijem obliku nego inače.

Danas je također ključni dan za više od 50 tisuća prosvjetara koji su uključeni u Maticu sindikata.
Ukoliko postupak mirenja oko Temeljnog kolektivnog ugovora s vladajućima ne uspije, Matica sindikata također se uključuje u štrajk. Kako Preporod jučer nije uspio ishodovati mirenje, vrlo je vjerojatno da će se jednaka situacija ponoviti i danas s ostalim sindikatima iz Matice.

Svi na nastavu, ako ravnatelj ne kaže drugačije

Kako će očekivani proces mirenja vrlo vjerojatno propasti, mnogi profesori neće održavati klasične satove. Postavlja se pitanje trebaju li onda učenici uopće dolaziti na nastavu u četvrtak. Provjerili smo u Matici sindikata kakav je njihov stav za neodlazak učenika na nastavu u četvrtak.
– Nažalost ne postoji generalna uputa oko toga treba li se ili ne dolaziti u školu u četvrtak, već to ovisi o svakoj školi i ravnatelju posebno, kazali su nam.

Dakle, ukoliko učenici ne dobiju izričito uputstvo ravnatelja ili razrednika da ne moraju dolaziti u školu, morat će se pojaviti na nastavi. Dobra vijest za njih je, da će vjerojatno profesori biti na satu, ali neće biti ispitivanja i odgovaranja, jer profesori koji su u štrajku neće održavati svoje satove kao inače, ili se pak neće pojaviti u učionici.