Pretraga

It Starts With You: što smo naučili?

A- A+

Uspješno je održan projekt It Starts With You, u sklopu kojeg su održane četiri radionice i jedno predavanje te su sakupljene rekordne 632 prijave.

Suočavanje s negativnim mislima

Projekt je započeo radionicom o negativnim mislima, a održala ju je Jelena Ćubelić, magistra psihologije, kognitivno-bihevioralni psihoterapeut u edukaciji i osnivačica platforme psy.cro. Na radionici smo naučili nešto o kognitivnim distorzijama, greškama u razmišljanju koje nam se svima javljaju te vezi između naših misli, osjećaja i ponašanja. Naučili smo da je prvi korak u suočavanju s negativnim mislima njihovo prepoznavanje te da  prepoznate negativne misli moramo izazvati i analizirati jesu li one istinite.

„Nemojte vjerovati svemu što mislite. Nekad su vaše misli iskrivljena percepcija i nisu sve istinite“, rekla nam je voditeljica radionice Jelena Ćubelić.

Na radionici je sretni sudionik osvojio knjigu Iznova ispiši stranice svog života autorica Anne de Simone  i Ane Marie Sepe.

Prokrastinacija 

Na drugoj u nizu radionica nas je Mateja Marinić, magistra edukacijske rehabilitacije i edukantica transakcijske analize – smjer psihoterapija naučila što je prokrastinacija, razliku između lijenosti i prokrastinacije te nam ponudila savjete kako smanjiti prokrastinaciju. Naučili smo o emotivnoj podlozi prokrastinacije i kako je suočavanje s emocijama koje nas koče najbolji način da se riješimo prokrastinacije.

„Kad je riječ o prokrastinaciji, samodisciplina nije glavni problem te fokus trebamo staviti na emocionalni dio te na to kako se mi sami nosimo s našim emocijama“, rekla nam je predavačica Mateja.

Na ovoj je radionici sretni polaznik osvojio nagradnu knjigu Dnevnik mentalnoga zdravlja autorica Blanke Orhanović, Grete Gombar i Karle Lončarić iz udruge “kako si?”.

Zašto se zaljubljujem u krive ljude?

U mjesecu ljubavi smo imali priliku naučiti o psihologiji zaljubljivanja i bliskih odnosa, a na pitanje zašto se zaljubljujemo u krive ljude probala nam je odgovoriti dr.sc. Lana Batinić, psihologinja i viša asistentica na Odjelu za Psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Naučili smo o četiri stila privrženosti te smo pomoću upitnika otkrili svoj stil privrženosti u odnosu s roditeljima i romantičnim partnerima.

„Svaki odnos je specifičan, ali nešto što je ključno je cjeloživotni rad na sebi. Izuzetno je bitno raditi na sebi i upoznati sebe kako bismo mogli biti bolji prema sebi, ali i prema ljudima s kojima stupamo u romantične, pa čak i prijateljske odnose“, rekla nam je doktorica Batinić.

U sklopu radionice je sretna sudionica imala priliku osvojiti knjigu Svatko je sposoban za vezu autorice Stefanie Stahl.

Suočavanje s gubitkom

Nakon radionice o ljubavi, u ožujku je uslijedila malo ozbiljnija tema. O nošenju s gubitkom nas je informirala dr.sc. Lovorka Brajković, izvanredna profesorica na Odjelu za Psihologiju na Hrvatskim studijima, specijalist kliničke i palijativne psihologije. Naučili smo o različitim emocijama koje se javljaju kod gubitka i načinima na koje se nosimo s tim emocijama. Dotakli smo se i straha od smrti te naučili da je najbolji način borbe sa strahom od smrti življenje ispunjenog života.

Najvažniju lekciju s radionice je predavačica svela u ovoj rečenici: „Ako ste doživjeli primjerice prekid emotivne veze ili neki drugi gubitak, dopustite si sve emocije koje vam se javljaju te ih prihvatite, proradite i nastavite dalje.“

Na radionici je sretna sudionica osvojila knjigu Kako si – znanstveno utemeljene pretpostavke kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti autora Nataše Jokić Begić, Tine Rukavine i Sandra Krašića.

Suicidalnost

Na zadnjem predavanju u sklopu projekta, nas je mr. sc. Zoran Komar, viši predavač na Odjelu za Psihologiju na Hrvatskim studijima, informirao o statistikama vezanima za suicid u Hrvatskoj, objasnio najčešće znakove suicidalnosti te objasnio važnost razgovora i pružanja pomoći u prevenciji suicida. Naučili smo o važnosti aktivnog slušanja i dobili savjete kako slušati da bi se osoba s kojom pričamo osjećala da smo ju stvarno čuli i doživjeli.

„Samoubojstvo se može spriječiti. U 8 od 10 slučajeva, laici, ljudi koji znaju osobu u krizi mogu toj osobi pomoći da odustane od tog nauma“, rekao nam je predavač.

Sretna sudionica je osvojila nagradnu knjigu Kako nas ojača ono što nas ne ubije autora Christophera Willarda.

Zaključak

Kroz ovih pet radionica i predavanja, studenti su upoznati s temama vezanim uz mentalno zdravlje te su im dani alati kako bi unaprijedili ono što imaju želju ili smatraju da trebaju.

Udruga eSTUDENT i tim Evaluacije, predvođen Lucijom Lovrić i Helenom Grubačević zahvaljuje svim sudionicima, a posebne zahvale idu predavačima koji su odvojili svoje vrijeme kako bi prenijeli svoje znanje te Fakultetu elektrotehnike i računarstva koji je omogućio prostor za održavanje projekta.

Saznajte više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.