Pretraga

Stručnjaci iz GONG-a objasnili zašto je važno uvesti građanski odgoj u sve škole

A- A+

Demokratskog donošenja odluke nema bez demokratske političke kulture, a kulture nema ako u školama nedostaje Građanski odgoj i obrazovanje. Zaključak je to, u kratkim crtama, konferencije GONG-a o tom predmetu i sadržajima koji se u njemu podučavaju.

GONG građanski odgoj

GONG je održao konferenciju o građanskom odgoju
Foto: GONG

GONG je održao važnu konferenciju o građanskom odgoju na kojoj su stručnjaci i stručnjakinje pokazali na koji način stranke vide te sadržaje, mare li za njih i zašto je važno da se, na koncu, ti sadržaji uvedu u sve škole.

‘Susrećemo se s istim izazovima, ali…’

Na toj su konferenciji predstavljene dvije važne analize. Monika Pažur, stručnjakinja iz GONG-a, govorila je o Institucionalizaciji građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Mi se, istaknula je, susrećemo s istim izazovima kao i navedene zemlje na svojem putu da institucionaliziraju građanski odgoj i dovedu ga u škole.

– Međutim, u ovim se zemljama tragalo za rješenjima jer su sadržaji o ljudskim pravima i demokraciji bili prevažni da bi se samo izostavili, pojasnila je Pažur.

Dodaje kako je razvoj građanske kompetencije temelj razvoja demokratskih društava u kojima pojedinci aktivno i odgovorno sudjeluju u razvoju kulture ljudskih prava. To je nemoguće postići, smatra Pažur, bez uvođenja sadržaja u škole koji se veže za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Stranke se ne bave građanskim odgojem

Drugu je analizu predstavila Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja, a govorila je o tome Kako političke stranke vide građanski odgoj i obrazovanje u svojim izbornim dokumentima. Pojasnila je analizirane izborne programe političkih stranaka, nezavisnih lista i koalicija koje su sudjelovale u parlamentarnim izborima održanima 2015., 2016. i 2020. godine.

– Analiza je pokazala da se u većini izbornih programa građanski odgoj i obrazovanje ne spominje ili se spominje neizravno, u kontekstu oblikovanja odgojno–obrazovnog sustava koji treba razvijati suvremene kompetencije kod djece i mladih, a u što se svakako može podrazumijevati i odgoj i obrazovanje za demokraciju i ljudska prava. Tri političke stranke iz uzorka ni na koji način ne spominju građanski odgoj, a to su MOST, Domovinski pokret i Živi zid, istaknula je Plavšić.

Domoljubna koalicija koju je 2015. predvodio DHZ nije spominjala građanski odgoj u svom programu, kao niti razvijanje suvremenih kompetencija za funkcionalnu pismenost djece i mladih. Neizravno su te sadržaje spomenuli koalicija Hrvatska raste 2015. koju je predvodio SDP, vladajući HDZ 2016. i 2020. te Narodna koalicija predvođena SDP-om 2016. te iste godine Koalicija za premijera pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

– Izravno spominjanje GOO pronađeno je u tri slučaja i to u izbornim programima Restart koalicije (SDP), Zeleno–lijeve koalicije i Hrvatske narodne stranke. Sva tri programa bila su izrađena za izbore održane 2020. godine, pojasnila je Pijaca Plavšić.

Nema demokratske države bez građanskog odgoja

Dražen Hoffmann, voditelj edukacijskih aktivnosti u GONG-u, smatra da trebamo razvijati demokratsku političku kulturu kako bi demokratizirali donošenje odluka u državi, na svim razinama. Za to nam je, kazao je, potreban građanski odgoj u školama.

– Sustavnim provođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja, mladi će iz škola izlaziti kao aktivniji i odgovorniji građani i građanke, naglasio je Hoffmann.

Građanski odgoj, dodao je, nema alternative ako želimo unaprijediti živote naših građana. Upravo će oni aktivno raditi na izgradnji demokracije i učvršćivanju demokratskih ponašanja.

– Svjesni smo da do ovih pomaka neće doći bez da za njih bude pokazana jasna politička volja, zbog čega se osvrćemo na tretman Građanskog odgoja u predizbornim programima parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, tražeći u njima osnove za barem minimalni konsenzus, u nadi da će Građanski odgoj ubuduće uživati političku podršku i sa središnje razine vlasti, zaključio je Hoffmann.

Dvije analize stručnjakinja GONG-a pročitajte u dokumentima ispod. Ako vam se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab