Pretraga

Stručnjaci otkrili koji su poslovi budućnosti i dali savjete kako se za njih pripremiti

A- A+

Razvoj tehnologije mijenja svijet i neke poslove smo već prepustili strojevima. To nam je stvorilo prilike da se bavimo drugim zanimanjima s kojima ćemo biti kreatori budućnosti, a kako biste se usmjerili na vrijeme, obratili smo se stručnjacima. Boris Gotovac, direktor tehnike u A1 Hrvatska, dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep s FOI-ja te Kruno Stražanac iz tvrtke Gideon Brothers su nam objasnili za kojim poslovima raste potražnja. Također, predstavili su nam projekt Mape poslova i vještina budućnosti na kojem su radili sa ostalih 24 kolega stručnjaka, menadžera i znanstvenika, a sve kako bi vam olakšali odabir karijere za uspješnu budućnost.

poslovi budućnosti

Boris Gotovac, direktor tehnike u A1 Hrvatska, dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep s FOI-ja te Kruno Stražanac iz tvrtke Gideon Brothers su nam objasnili za kojim poslovima raste potražnja | Foto: srednja.hr

Tehnologija je od nas preuzela mnoge poslove, ali je zauzvrat otvorila prilike o kakvima nismo mogli niti sanjati. Iscrpljujuće, teške, po zdravlje opasne i repetitivne poslove preuzimaju strojevi, a mi radimo na poslovima koji prije uopće nisu postojali. Zahvaljujući tehnologiji, do 2025. ćemo imati čak 97 milijuna novih radnih mjesta, navodi istraživanje The Future of Jobs Report.

Informacije o poslovima budućnosti, za koje do prije nekoliko godina nismo niti znali da postoje, najbolje je potražiti kod stručnjaka koji na njima već rade, a Boris Gotovac, direktor tehnike u A1 Hrvatska, jedan je od njih. Boris i njegov tim od 120 stručnjaka su odgovorni za razvoj IT i telekomunikacijskih usluga, pri čemu rade s najnovijom tehnologijom kao što su umjetna inteligencija i strojno učenje. Živimo u doba četvrte industrijske revolucije, rekao nam je Boris, a mladi koje privlači STEM žele biti kreatori promjena.

– Medijska slika se uvelike promijenila od štrebera do uspješnih ljudi koji su iz garaže stvorili ogromne stvari. Tako je i mene privuklo ta mogućnost kreiranja nečega novoga, rješavanje problema na neki novi način. Tehnologija nevjerojatno brzo napreduje i omogućuje mi kreativnost uvijek na neki drugi način. To je ono što me zadržalo u ovom poslu 18 godina. Konstantna promjena i novi izazovi, ispričao je Boris.

mapa poslova

Boris Gotovac, direktor tehnike u A1 Hrvatska. Naši sugovornici bili su dio tima stručnjaka koji je radio na projektu Mapa poslova i vještina budućnosti. | Foto: A1

Ove poslove budućnosti otvara tehnologija

Nove tehnologije s kojima rade stručnjaci u A1 pokrivaju sve segmente IT ekosustava, doznali smo od Borisa: od IT podrške, razvoja enterprise aplikacija, vođenja projekata, održavanja aplikacija, umjetne inteligencije, Robotic Process Automationa… S njima rade scrum masteri, arhitekati, frontend i backend developeri, data inženjeri, data analitičari.

Iako je istaknuo kako je budućnost nezahvalno prognozirati jer tehnologija brzo napreduje, Boris misli da ćemo u budućnosti trebati sve više stručnjaka koji će se baviti prikupljanjem i obradom podataka, kreiranjem informacija iz gomile podataka, umjetnom inteligencijom, kibernetičkom sigurnosti.

– I nikako ne treba zaboraviti područje integracije jer u skoroj budućnost s 5G mrežom očekujemo rast IoT segmenta, napomenuo je Boris.

Saznaj koji su to poslovi budućnosti ovdje

Našem razgovoru o poslovima budućnosti priključio se Kruno Stražanac, suosnivač tvrtke Gideon Brothers koja proizvodi robote s umjetnom inteligencijom. On također iz prve ruke može reći koja su sve potrebnija zanimanja u IT sektoru.

– To su zanimanja poput podatkovnog analitičara, specijalista za AI algoritme i strojno učenje te dizajnera robotičkih sustava i proizvoda, nadovezao se Kruno.

mapa poslova

Kruno Stražanac, suosnivač tvrtke Gideon Brothers koja proizvodi robote s umjetnom inteligencijom | Foto: Gideon Brothers

Zapravo nema industrije koju AI nije promijenio, istaknuo je. Primjerice, u proizvodnji se počinju koristiti sustavi koji koriste strojno učenje i analizu podataka. U zdravstvu AI poboljšava provođenje pretraga, postavljanje dijagnoza i tretmana, a marketingu pomaže postavljati ciljane i osobne oglase, objasnio je Kruno. Što se tiče upravljanja lancem opskrbe, dodao je, AI upravlja flotom vozila, prati ponašanje vozača i pomaže im u vožnji te tako poboljšava njihovu sigurnost.

Počnite učiti već danas, imamo konkretne savjete

Odaberete li zanimanja o kojima govori Kruno, lako ćete pronaći posao u skladu sa vašim interesima. Osim toga, bit ćete tražena ‘roba’ i imat ćete priliku raditi u najpoželjnijim hrvatskim tvrtkama, jer su u Hrvatskoj ova zanimanja još uvijek nedovoljno zastupljena. Najveći izazov s kojim se u Gideon Brothers suočavaju, istaknuo je Kruno, jest pronaći stručnjake iz područja Computer Vision i Machine Learninga, proizvodnje hardverskih sustava, prodaje, marketinga i uspjeha klijenata. Oni koji odluče krenuti ovim putem, osim što imaju siguran posao, sudjeluju u pozitivnim promjenama na globalnoj razini.

– Vrlo je dinamično i zanimljivo graditi proizvode bazirane na robotici i umjetnoj inteligenciji jer njihova promjena ima vrlo očigledan pozitivan učinak na mnoge industrije, na globalnoj razini. Osjećam veliku zahvalnost što imam priliku sudjelovati u vođenju robotičke tvrtke u Hrvatskoj, jer produkt našeg svakodnevnog rada mijenja svijet nabolje, rekao je Kruno.

mapa poslova

Naši sugovornici su nam predstavili su projekt Mapa poslova i vještina budućnosti na kojem su radili sa ostalih 24 kolega stručnjaka, menadžera i znanstvenika | Foto: screenshot Mape poslova

Pročitaj savjete top stručnjaka

Ako želite ući u ova inovativna zanimanja, a niste sigurni gdje početi, Boris za vas ima konkretne savjete kako započeti sami, a nastaviti na faksu. Pripremite se na jedno, rekao je: puno učenja tijekom cijele karijere.

– Prije svega trebate savladati tehnike programiranja, razumjeti osnovne koncepte. Materijale možete pronaći na internetu, Udemy i Cousera imaju dobre edukacije. Specifično za Machine Learning, svakao bi preporučio učenje programskog jezika Python. Ujedno preporučio bi i tečajeve Cloud platformi koje nude Machine Learning servise kao Microsoft Azure, Google Cloud, AWS. Što se tiče fakulteta imamo jako dobre tehničke fakultete kao FER, FOI, PMF te privatne kao Algebru.

Vaš budući faks mora imati relevantne programe

Dekanica Fakulteta informatike i organizacije, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, potvrdila je da je teško zamisliti budućnost u kojoj svaki posao neće biti vezan uz tehnologiju. Zbog toga, budućim je studentima važno pronaći fakultet koji će ih obrazovati u skladu s brzim promjenama i potrebama s naglaskom na vještine budućnosti.

Tražite one studije čiji programi stavljaju naglasak na sve ono što poslodavci u IT sektoru traže kao i na programe koji prate poslove te vještine budućnosti i svoje studijske programe mijenjaju u skladu s njima. Također, važno je da se kroz studij uz IT znanja i vještine, studenti uče vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, komunikaciji, organizaciji, suradnji, kreativnosti te vještinama učenja.

mapa poslova

Dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep s FOI-ja | Foto: FOI

– Jaka suradnja fakulteta i poslodavaca je nužna. Fakultet organizacije i informatike svoje programe kreira u suradnji s poslodavcima, a inovativni koncepti učenja i poučavanja sastavni su dio rada sa studentima. Interdisciplinarnost je također izuzetno važna i posebnost FOI-ja je da studentima uz IT znanja, prenosi i poslovna te organizacijska znanja, istaknula je dekanica.

Zbog takvog pristupa, objasnila je dekanica, njihovi studenti s faksa izađu s vještinom koju poslodavci najviše cijene i trebaju: znaju kako brzo i učinkoviti učiti. Sve se mijenja i cjeloživotno obrazovanje je jedini put opstanka u budućnosti u koju smo već zagazili, naglasila je prof. Begičević Ređep, a stabilnih profesija, onih koje će biti imune na tehnološke promjene, više nema.

Sva zanimanja kojima raste potražnja potražite ovdje

Zanimanja o kojima smo pričali nisu jedina kojima raste potražnja. Iz A1 Hrvatska su nedavno predstavili prvu interaktivnu Mapu poslova i vještina budućnosti. Na njoj su radili i stručnjaci iz organizacija iz kojih dolaze naši sugovornici, kao i drugi stručnjaci iz akademske zajednice te iz top tvrtki u Hrvatskoj. Ona će vam pomoći da se lakše snađete u moru novih poslova i usmjerite se u zanimanja budućnosti.

Mapa poslova i vještina budućnosti je definirala listu od sto zanimanja budućnosti, kao i sto zanimanja koja su u padu kako bi vam olakšali odabir studija, a jednog dana i karijere. Primjerice, kroz mapu se vidi da će rasti potražnja za data i fintech inženjerima, specijalistima za odgoj i razvoj, doktorima medicine – specijalistima te učiteljima strukovnih vještina.

mapa poslova

Mapa poslova i vještina budućnosti detektirala je deset poslova budućnosti u sektoru Informacijskih i komunikacijskih tehnologija | Foto: screenshot Mape poslova, cijelu pogledajte putem ovog linka

Mapa poslova dio je inicijative ‘Čini pravu stvar i usvoji vještine za poslove budućnosti‘ u organizaciji A1 Hrvatska. Osim toga, iz A1 su pokrenuli i jednogodišnji plaćeni pripravnički program A1 Start s fokusom na poslove budućnosti za diplomante i sve koji su diplomirali, ali imaju manje od godinu dana radnog iskustva. Otvoreno je osam pozicija, a prijaviti se možete do 5. rujna.

Izdvojeni članak

Završavate li ili ste nedavno završili faks? A1 baš traži zaposlenike za poslove budućnosti

Želite li potražiti druge poslove budućnosti, osim onih koje smo već spomenuli, cijela Mapa poslova i vještina budućnosti dostupna je na ovoj poveznici. Planirajte za budućnost i na vrijeme se usmjerite u zanimanja koja su u porastu!

_____________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i A1 Hrvatska