Pretraga

Studenti ‘sahranili’ Hrvatske studije na prosvjedu: Senat pretvorio HS u sveučilišni odjel

A- A+

Nakon jučerašnjeg neuspješnog sastanka s upravom Hrvatskih studija (i Sveučilišta u Zagrebu), studenti HS-a danas su izašli na ulicu. Pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prosvjed, ili kako su ga najavili organizatori, posljednji ispraćaj Hrvatskih studija. Prosvjed na kojemu se okupilo više od 200 ljudi, održavao se prije i tijekom sjednice Senata Sveučilišta na kojoj se odlučivalo o statusu Hrvatskih studija. Studenti su tako pokušali apelirati na članove Senata da glasuju protiv odluke o promjeni statusa HS-a, iz Sveučilišnog centra u Sveučilišni odjel. Drugi puta u akademskoj godini, policija je stajala između Sveučilišta i studenata tog istog Sveučilišta.


Izdvojeni članak

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

Brojni studenti Hrvatskih studija, ali i njihovi profesori, danas su pred Sveučilištem prosvjedovali protiv odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija, a koja je stavljena na dnevni red sjednice Senata. Brojnim su maštovitim transparentima poručili upravi Sveučilišta da ne prihvaćaju status odjela. ‘Rektore Boras, ne prihvaćamo poraz’, ‘Odjel je lansiran’, ‘Najbolje ocijenjeno učilište za vas je samo igralište’, ‘Damire, ne unosi nemire’, samo su neke od poruka studenata na transparentima koje možete vidjeti u fotogaleriji.

Osim samih transparenata, studenti su glasnim skandiranjem i pjesmama u koje su umetnuli prilagođene riječi pjesama, pokušali apelirati na članove Senata Sveučilišta da razmisle o onome o čemu će glasovati. U pismu članovima Senata, koje su pročitali pred okupljenim mnoštvom, naglasili su kako već dva mjeseca postavljaju pitanja na koja ne dobivaju nikakve odgovore.

– Na vama je odgovornost odlučiti o sudbini institucije, njezinih 70 zaposlenika i 1500 studenata. Spominjemo odgovornost jer vaša zadaća nije potvrditi unaprijed donesenu odluku, već uzeti u obzir sve relevantne činjenice i odlučiti u najboljem interesu Hrvatskih studija i Sveučilišta, poručili su studenti HS-a.

Odluka donesena samo s jednim glasom ‘protiv’

No, Senat Sveučilišta donio je odluku koje su se studenti pribojavali – Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel. Kako pišu u priopćenju sa Sveučilišta, za statusne promjene zadužena će biti privremena tijela Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji – pročelnik Sveučilišnog odjela, Kolegij i Znanstveno-nastavno vijeće Sveučilišnog odjela.

– Postojeći odjeli Sveučilišnog centra Hrvatski studiji nastavljaju rad kao odsjeci Sveučilišnog odjela, a zaposlenici i vanjski suradnici zadržavaju sva prava stečena na temelju sklopljenih ugovora. Studenti upisani na studije Hrvatskih studija imaju pravo završiti studij prema programu i uvjetima koji su vrijedili u trenutku njihova upisa, stoji u priopćenju Sveučuilišta u Zagrebu.

Odluka o promjeni statusa Hrvatskih studija donesena je s 54 glasa ‘za’, 5 suzdržanih glasova i jednim glasom protiv. Doznajemo kako je glas protiv došao iz redova profesora.

Studenti razočarani studentskim predstavnicima na Senatu

Studenti Hrvatskih studija razočarani su pak studentskim predstavnicima na Senatu. Pitaju se zašto nisu uložili suspenzivni veto na odluku.

– Razočaran sam što studentski predstavnici nisu uložili suspenzivni veto koji smo im predložili. Možda su oni baratali s većim brojem informacija, ali znali su da studenti Hrvatskih studija nisu upućeni i trebali su uložiti taj veto i onda informirati sve koji su uključeni u taj proces, rekao nam je Mateo Štrbić, predsjednik Feniksa – Kluba studenata psihologije Hrvatskih studija.

Za komentar smo pitali Sandra Gašpara, predsjednika Sveučilišnog studentskog zbora i predstavnika studenata na Senatu koji nam je rekao kako je na Senatu bilo rečeno da trenutačno ne postoji pravna mogućnost da Hrvatski studiji postanu fakultet.

– Također je rečeno kako svi studenti koji su upisali po postojećim programima imaju pravo i mogućnost završiti studij po postojećim programima te se ne mijenjaju studentska prava studenata Hrvatskih studija. Između ostalog na Senatu je jasno rečeno kako Hrvatskim studijima prijeti velika opasnost od gubitka dopusnice za rad ako se ne riješi pravni status i znanstveno-nastavni profil te kako je ovo trenutačno najbolje rješenje za rješavanje znanstveno-nastavnog profila Hrvatskih studija gdje bi u konačnici dobili trajnu dopisnicu za rad. U suprotnom prijetilo je gašenje Hrvatskih studija. Moram napomenuti i kako je navedena odluka prošla Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija te je prošla Vijeće društveno-humanističkog područja, rekao nam je Sandro Gašpar.

Istaknimo i kako se na današnjoj sjednici Senata, pod točkama 11 i 12 odlučivalo o osnivanju dvaju novih sveučilišnih centara – Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik te Sveučilišnom centru za integrativnu bioetiku, ali iz Sveučilišta se u priopćenju medijima nisu dotaknuli tih točaka.