Pretraga

Studentica iz Švedske nesebičnim činom spriječila deportaciju azilanta: ‘Nije u redu ljude slati u pakao’

A- A+

Svjetski mediji danas pišu o nesebičnom potezu Elin Ersson, studentice Sveučilišta Gothenburg u Švedskoj i aktivistkinje za prava azilanata. Spriječila je deportaciju jednog Afganistanca nakon što je na zrakoplovu za Tursku, kojim je azilant trebao biti prevezen, odbila sjesti dok dotični ne siđe iz aviona. Znala je da pilot neće poletjeti dok svi nisu na svojim mjestima, a unatoč pritiscima nekih putnika svoju je akciju ustrajno provela do kraja te sve snimila i objavila na društvenim mrežama, piše The Guardian.

https://www.facebook.com/dw.stories/videos/1676446102467121/

Elin Ersson do sada je bila sasvim obična studentica Sveuličišta Gothenburg u Švedskoj. No, danas o njoj pišu svjetski mediji nakon što je nesebično spriječila deportaciju jednog Afganistanca. Nakon što je saznala da će avionom koji putuje za Tursku provoditi deportaciju, ova mlada aktivistkinja za azilante kupila je kartu.

Odbila je sjesti dok azilanta nisu izveli iz aviona

Znajući da pilot neće krenuti dok svi nisu na svojim mjestima, odbila je sjesti sve dok Afganistanca koji je trebao biti deportiran ne izvuku iz zrakoplova. Dok su je neki putnici podržali, drugi su se žestoko protivili, no mlada Šveđanka bila je ustrajna u svomu naumu, prenosi The Guardian.

– Ne mogu dozvoliti da se osobi uništi život samo zato što vi ne želite propustiti svoj let. Neću sjesti dok ga ne ispratite iz aviona jer će vjerojatno završiti mrtav ako ostane na ovom letu, govori Erin u videu.

Na zahtjeve posade da prestane snimati, samo je kratko pojasnila kako čini sve što može kako bi spasila nekome život.

– Sve što želim je zaustaviti deportaciju, a kad se to dogodi, slijedit ću sva pravila. Ovo je sve potpuno legalno i ja nisam počinila nikakav zločin, priča Ersson u snimci koju je pregledalo preko pola milijuna korisnika.

‘Što je važnije, nečiji život ili vaše vrijeme?’

Svojim je potezom, dakako, uspjela razljutiti putnika iz Engleske koji joj je u jednom trenutku pokušao oduzeti mobitel.

– Što je važnije, nečiji život ili vaše vrijeme? Želim da iziđe iz ovog zrakoplova jer u Afganistanu nije sigurno. Pokušavam promijeniti pravila u svojoj zemlji. Ne sviđaju mi se. Mislim da nije u redu slati ljude u pakao, odriješito mu je odgovorila mlada Šveđanka.

Napeta se situacija okončala nakon što je Afganistanac konačno ispraćen iz zrakoplova, a mladoj su Šveđanki putnici priredili veliki aplauz. Švedska kompanija Swedavia, koja upravlja zračnom lukom Landvetter u Gothenburgu, medijima je potvrdila da je iz zrakoplova izišlo troje zaštitara s azilantom, a sve u pratnji mlade aktivistkinje.

Ovaj protest, piše The Guardian, eklatantan je primjer protivljenja strogom azilantskom režimu u Švedskoj. Vlada se trudi zadržati proceduru glede deportacija najviše zbog nadolazećih izbora koji će se uglavnom vrtiti oko imigracije i azilanata, pri čemu po anketama najbolje prolaze stavovi krajnje desnice. Još jedan slučaj spriječene deportacije dogodio se ovog mjeseca kada je s leta iz Gothenburga udaljen Afganistanac nakon glasnog protestiranja.