Pretraga

Goli aktivizam: Studentica prezentirala završni rad noseći samo donje rublje

A- A+

Letitia Chai je studentica Cornell Universityja, jedne od osam škola koje čine prestižni Ivy League, i svoj završni rad je pred profesorima, roditeljima i prijateljima prošle subote prezentirala noseći samo donje rublje. Ne radi se o reklami za modnu liniju, već o aktivizmu: Letitia je to učinila nakon neugodnog i sesksitičkog komentara profesorice.

Toplije vrijeme znači kratka odjeća, a kratka odjeća znači da se profesori diljem SAD-a bune oko (ne)primjerenosti odjevnih predmeta njihovih, uglavnom, učenica.

Ranije prošloga tjedna, u srijedu, Letitia Chai je pred nekolicinom svojih kolega i kolegica imala vježbu prezentiranja završnoga rada ‘Re-imagining the refugee-host country relationship: tibetans and india’. Prije nego što je uopće započela, profesorica Rebekah Maggor ju je upitala hoće li zbilja to nositi, referirajući se na njezine kratke traperice, piše The Sun.

Skinuli se i slušatelji prezentacije

Cijeli događaj je Letitia opisala na svojem Facebooku putem statusa kojeg možete pročitati u galeriji. Profesorica joj je komentar uputila smatrajući da su odrezane kratke traperice neprimjerene, jer Letitia time privlači mušku pažnju na svoj izgled, a ne na svoje riječi.

Izdvojeni članak

Komentar: Problem nije odjeća, već činjenica da djevojčice gledate kao seksualne objekte

Iako se profesorica kasnije ispričala, takav seksistički komentar nije ni prvi, a vjerojatno ni posljednji ispad nekog američkog profesora ili profesorice vezan uz objektivizaciju djevojaka. No Letitia je na to odgovorila još drastičnije: skinula se za vrijeme prezentacijske vježbe, a na pravoj prezentaciji završnog rada je učinila isto. Iz solidarnosti i radi ukazivanja na problem koji se iz proljeća u proljeće javlja u američkom školstvu, 28 osoba od 44 prisutnih je slijedilo njezin potez.

Video njezine prezentacije završnog rada, s govorom na početku koji objašnjava njezine postupke, možete potražiti na Facebook stranici Lchai Thesis.