Pretraga

Kako su zagrebački maturanti saznali da su upali na američke fakultete? ‘Počinje vam svirati muzika’

A- A+

Glazba, zahvala i konfeti. Upravo to čeka vas u pretincu elektroničke pošte u jedan ujutro ako ste upali na Sveučilište Columbia u New Yorku. To je uspjelo zagrebačkoj maturantici Mei koja je bila gost u našem podcastu s maturantom Goranom koji je upisao Sveučilište Brown. S nama su podijelili kako su dočekali rezultate upisa, a u cijelu priču uključen je i – taksist.

maturanti mei i goran

Maturanti Mei i Goran upisali su američka sveučilišta | foto: Unsplash, Justin Morgan / srednja.hr

Mei i Goran zagrebački su maturanti koji su upisali Ivy League sveučilišta u Americi. Mei će studirati neuroznanost, a Goran biokemiju. Kako bi se upisala ta sveučilišta treba proći proces prijave koji obuhvaća pisanje eseja, pisma preporuke i rješavanje standardiziranih testova, a više o tome možete čuti u našem podcastu u kojem su nam Mei i Goran bili gosti.

‘Ja sam zapravo zaspala, Goran je zvonio i probudio me’

Najstresniji dio procesa vjerojatno je otvaranje mailova u kojima piše jeste li upali na fakultet. Tako nešto razlikuje se od hrvatskog obrazovnog sustava i upisa na fakultete. Za Ivy League sveučilišta u Americi dobivate posebni mail od svakog fakulteta u kojem vas čeka informacija jeste li upisali njihov fakultet ili ipak ne.

– Goran je došao kod mene u jedan ujutro i otvarali smo mailove redom od najudaljenijeg fakulteta koji je upisao Goran. Ja sam zapravo zaspala i Goran je zvonio i probudio me, istaknula je Mei.

@srednja_hrRasplakali se od sreće kad su saznali da idu zajedno u Ameriku! ✈😍 Sve o priči Mei i Gorana pročitajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #podcast #matura #harvard #yale #faks #maturanti #fyp #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr

‘Ako ste upali dobijete video i počinje vam svirati muzika’

Goran je dodao kako je u jedan ujutro do Mei uzeo taksi, a taksist ga je pitao zašto je tako pun energije. Goran je tada već znao da je upisao Sveučilište u Brownu, no trebao je još pričekati hoće li Mei postati studentica nekog od Ivy League sveučilišta. Taksist je Goranu rekao kako je to ludo i poželio mu sreću.

– Prvo sam otvorila Sveučilište Pennsylvania i tamo nisam upala. To je zapravo vrlo tužno kada nakon toliko rada otvorite taj mail i piše jedan mali paragraf teksta da ništa od tog. Sljedeći koji sam otvarala bila je Columbia, a oni imaju fora stvar da ako ste upali dobijete video i počinje vam svirati muzika, prisjetila se Mei.

Mei je bila pospana pa nije odmah shvatila o čemu je riječ, dok je Goran počeo skakati po sobi. Nakon što su pogledali video u kojem su pisale i čestitke na upisu, počeli su plakati od sreće. Zašto je Goran odlučio pisati o kvačicama za rublje u eseju za upise na američka sveučilišta te koje su razlike između američkih i hrvatskih testova, pogledajte u našem podcastu ispod na YouTubeu ili Spotifyu.