Pretraga

Studentica Sara osvojila srebro iz karatea, a prije dvije godine otvorila je i vlastiti klub

Studenti sa Sveučilišta u Zagrebu ove su godine pomeli konkurenciju na Europskim sveučilišnim igrama osvojivši najviše medalja iz raznih sportova, od futsala do borilačkih vještina. Sara Malčec, studentica Kineziološkog fakulteta je među tim studentima s osvojenim srebrom iz karatea, a za naš portal ispričala je kako se pripremala za to natjecanje i što se sve može napraviti kako bi naši mladi sportaši postizali još veće uspjehe, ali ikako je prije dvije godine otvorila vlastiti karate klub.

Foto: Sara Malčec | Privatna arhiva

Sara Malčec, rodom iz Virovitice, studentica je Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koja je osvojila srebro iz karatea na Europskim sveučilišnim igrama koje su se održale u Poljskoj. Prvi je put sudjelovala na igrama i nije znala što očekivati niti kakva će joj biti konkurencija, ali na kraju je ipak uspjela postići zavidan rezultat.

– Na natjecanje sam došla spremna na sve. Za ESI se nisam pripremala više nego što se inače pripremam za natjecanja, s obzirom na to da su mi natjecanja često pripreme su kontinuirane. Imam tendenciju treninga tako da su sve ove godine zapravo jedna velika priprema. Dva mjeseca prije ESI imala sam Europsko prvenstvo tako da sam od tada samo zadržavala formu isto kao i sada kada se pripremam za nadolazeće Svjetske igre u Turskoj. Kada sam u dvorani na samom natjecanju vidjela dosta poznatih lica s dosta uspjeha iza sebe znala sam da neće biti lako doći do medalje, ali sam vjerovala u sebe i znala da ništa nije nemoguće, priča nam Sara.

Prije dvije godine otvorila je vlastiti karate klub

Karate trenira skoro 13 godina, a u mlađu reprezentaciju je ušla dok je imala 14 godina. U seniorsku grupu je također ušla dosta mlada, kada je imala 19 godina, a prije dvije godine otvorila je vlastiti karate klub.

– Teško je odrediti što točno u Hrvatskoj znači profesionalno se baviti karateom, ali imam u planu nastaviti s natjecateljskim karateom sve dok ne postignem sve ciljeve o kojima sanjam. Karate je svakako moja budućnost, u kojem god obliku to bilo, ističe Sara.

Izdvojeni članak

Studentica ekonomije prvi se put natjecala na Europskim sveučilišnim igrama i osvojila srebro i broncu

‘Naši uspjesi generalno bi sigurno bili još veći da imamo više mogućnost’

Smatra kako karate u Hrvatskoj nije dovoljno zastupljen niti da se u njega dovoljno ulaže. Dodala je i kako u Hrvatskoj postoji puno klubova i mladih sportaša, no da mnogi odustanu prerano upravo loše potpore u ovim malo ozbiljnijim kategorijama.

– To je velika šteta s obzirom na njegovu atraktivnost i na potencijal koji imamo mi kao sportaši. Naši uspjesi generalno bi sigurno bili još veći da imamo više mogućnosti kao što mogu reći za neke države koje jako puno ulažu u karate te su evidentno u boljoj poziciji. Činjenica da mnogi od nas nemaju mogućnost odlaziti na jake turnire poput Premier liga nas motivira da se još više trudimo i pokažemo da možemo biti pri vrhu i bez toga, poručila je studentica Sara.