Pretraga

Studentica za svaki seksistički komentar odlučila u Wikipediju upisati znastvenicu

A- A+

Studentice biologija na sveučilištu Loyola u Sjedinjenim Američkim Državama Emily Temple Wood, jedna je od mnogih mladih žena koje se u svakodnevnom životu susreću sa seksizmom, neumjesnim komentarima na račun izgleda, te neugodnim pokušajima udvaranja. Emily se sa ovom pojavom ne miri, pa je za svaki seksistički komentar odlučila napisati jedan članak na Wikipediji o uspješnoj ženi u znanosti. 

screeshot; YouTube

Izdvojeni članak

Feminizam po prvi put srednjoškolski predmet

Mlada Emily odlučila je negativno pretvoriti u pozitivno. Za svaki seksistički komentar, poruku, mail ili dobacivanje, odlučila je napisati po članak na Wikipediji o uspješnoj ženi u znanosti.  Kako piše Huffington post, do sada je napisala više od 370 članaka.

Na ideju je došla nakon što je primijetila velik neravnopravnost među znanstvenicima i znanstvenicama koje imaju svoju stranicu na Wikipediji. Naletjela je na članak prema kojemu niti jedna članica organizacije ‘Royal Society’ uglednog znanstvenog društva, nema svoju stranicu na Wikipediji.

– Naljutilo me to pa sam napisala članak iste večeri. Doslovno sam sjedila u hodniku studentskog doma i do 2 ujutro pisala članak o ženama u znanosti, ispričala je.

Njeni napori nisu ostali nezapaženi. Ubrzo su se pojavili i drugi koji su svojim doprinosom odlučili učiniti Wikipediju rodno ravnopravnijim mjestom. 

– Napisala je stotine članaka o ženama u znanosti, ali i velik broj članaka koje se bave rupama unutar Wikipedije. Važno je znati da ne piše samo o bjelkinjama, već radi i na ispravljanju podzastupljenosti žena drugih rasa na Wikipediji, a što je možda još i važnije, inspirira druge da rade isto, rekla je Siko Bourse, bivša zaposlenica Wikimedia zaklade.

Copy link
Powered by Social Snap