Pretraga

Zbog seksističkih pitanja mijenja se udžbenik iz PiG-a: Sve razotkrila zagrebačka učenica

A- A+

U udžbeniku iz Politike i gospodarstva, kako je otkrila jedna zagrebačka učenica i to podijelila s aktivističkim profilom Grof Darkula, postavljeno je pitanje za raspravu ‘Želiš li žene u politici’. Grof Darkula tražio je reakciju pravobraniteljice, a u odgovoru koji su dobili stoji da će nakladnička kuća zamijeniti sporna pitanja u novom, trećem izdanju. Zamijenjena će biti i fotografija namrgođene i ljutite žene.

udžbenik pig

Odgovor pravobraniteljice za ravnopravnost spolova | foto: srednja.hr, Grof Darkula

Učenica zagrebačke gimnazije krajem 2023. godine obratila se aktivističkom profilu Grof Darkula jer je u udžbeniku za Politiku i gospodarstvo autorica postavila pitanje za raspravu ‘Želiš li žene u politici’.

Sporna pitanja i fotografija bit će zamijenjeni

Uz to prikazana je i fotografija namrgođene i ljutite žene. I dok su se iz nakladničke kuće branili da je pitanje izvučeno iz konteksta i kako je žena na fotografiji u žaru diskusije, sporna pitanja ipak će biti promijenjena.

Naime, Grof Darkula ranije je poslao dopis pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koja je reagirala te od izdavačke kuće ALFA dobila odgovor da će sporna pitanja biti zamijenjena u novom, trećem izdanju udžbenika. Tako će pitanja ‘Želiš li žene u politici? Koje su moguće prednosti, a koji nedostatci angažiranja žena u politici?’ biti zamijenjena pitanjima ‘S kojim se preprekama suočavaju žene kada ulaze u politiku? Kako se može promicati sudjelovanje žena u politici?’. Uz to fotografija ‘žene u politici’ bit će zamijenjena novom.

Jeste li zadovoljni udžbenicima za osnovnu školu?

 

Sve je razotkrila gimnazijalka iz Zagreba

– Posebnu zahvalu šaljemo učenici jedne zagrebačke opće gimnazije koja nas je upozorila na seksistički sadržaj iz kojeg uči. Možda i najljepša stvar koja je nastala kroz naš skoro pa četverogodišnji rad na ovoj platformi. Iako radimo puno na poticanju prosvjeda i izlasku na ulice kao temeljima demokratske kulture koja se u Hrvatskoj tek razvija i gradi, nikad ne smijemo zaboraviti moć online aktivizma i snage ‘običnog lajka’ i dijeljenja nekog sadržaja, napisali su na profilu Grof Darkule.

Podsjetimo, ranije su iz nakladničke kuće kazali da je udžbenik u potpunosti usklađen ‘sa svim elementima koje propisuje Kurikul i Udžbenički standard te je prošao znanstvene i stručne recenzije’. Dodali su i da tijekom svih godina koliko je on u uporabi nisu dobili ni jedan prigovor na njega. Naveli su i da se sporno pitanje možda moglo drugačije oblikovati, no da to znali da je postavljeno s pretpostavkom da ženama u politici nije mjesto. Ustvrdili su i da je i predmet i udžbenik u potpunosti primjeren za diskusiju, no sada su iz izdavačke kuće sporna pitanja ipak zamijenili.

dopis pravobraniteljice o udžbeniku PiG

Dopis pravobraniteljice Grofu Darkuli | screenshot: Instagram, Grof Darkula